Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatot rendelt el Hende Csaba honvédelmi miniszter amiatt, hogy a Válasz.hu portál, egyébként éppen Hende védelmében, olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelynek tartalmát 30 évre titkosították. Méghozzá ugyanazért, amiért 2044-ig nem tudhatjuk meg a stadionavató Gripen légi parádé részleteit.
Vágólapra másolva!

Belső vizsgálat indult

A kérdésével kapcsolatban belső vizsgálatot rendeltem el – ezt az egymondatos választ adta szerdán Hende Csaba egy írásbeli kérdésre. A honvédelmi miniszter az MSZP-s Demeter Mártának válaszolt, aki azt tudakolta: miként kerülhetett a Válasz.hu birtokába egy, a miniszter által Kocsis Máténak, az Országgyűlés rendészeti bizottsága fideszes elnökének küldött tájékoztatás a honvédség Mi-8-as helikoptereinek beszerzéséről.

Két rendőrségi használatú Mi-2-es helikopter kísér egy MD500-ast Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A levél ugyanis nem nyilvános adatokat tartalmaz. A portálon teljes terjedelmében olvasható, jó minőségű másolat fejlécén ezt öles betűkkel jelzik is: az április 2-i levél „A 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján NEM NYILVÁNOS". A hivatkozott jogszabály alapján azért, mert „A Honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak."

Szigorúan ellenőrzött adatok

A levél címzettje, Kocsis Máté a szakbizottság elnökeként rendelkezik az ilyen minősítésű adatok megismeréséhez szükséges C típusú nemzetbiztonsági minősítéssel, ám a Válasz.hu újságírója és a portál olvasói nyilvánvalóan nem. A levélben Hende részletesen ír az Mi-8-as helikopterek nem a nyilvánosságnak szánt adatairól, például a repült órák számáról, várható élettartamukról.

A kiszivárgott információk minősített adatok, amelyek 30 évig nem nyilvánosak Forrás: Origo

Vagyis éppen olyan adatokról, melyek után írásbeli kérdése szerint az MSZP-s Demeter Márta korábban már érdeklődött a miniszternél. Hiába. Az ellenzéki politikus tájékoztatását Hende Csaba éppen arra hivatkozva utasította vissza, hogy a helikopterek üzemidejére vonatkozó pontos adat a fenti törvény miatt nem nyilvános, így nem is oszthatja meg azt Demeterrel. Ez azért furcsa, mert a képviselőnek megvan az adat megismeréséhez szükséges jogosultsága, átesett a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon.

Kínossá vált a védelem

A Válasz.hu a cikkben a birtokába került levélről annyit írt, hogy azt befújta a szél a postaládájukba. Bárhogy is történt a titkos levél kiszivárgása - akár a feladó, akár a címzett környezetéből került is ki a sajtóhoz -, azért is lehet különösen kellemetlen a honvédelmi miniszternek, mert a Válasz.hu cikke éppen e levéllel látta bizonyíthatónak, milyen „méretes kacsa" a Hende Csaba leváltásáról szóló híresztelés, amely egyik lehetséges indokként az Mi-8-as helikopterek ügyét nevezte meg.

A Gripeneknél is ezt idézték

Ugyanezt a törvényi hivatkozást idézte egyébként Hende Csaba és a honvédelmi tárca is több ízben, amikor megtagadták a részletes tájékoztatást a Fradi stadionjának avatóján légi parádézó Gripen vadászgépekről. Megírtuk: e hivatkozás alapján nem nyilvános 30 évig, hogy pontosan kinek a kérésére, kinek a jóváhagyásával és mennyiért gyakorlatoztak éppen a stadion felett akkor a gépek.

Ilyen JAS-39 Gripen vadászgépek emelték a stadionavató rendezvény fényét Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Később az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke is érdeklődött erről Hende Csabánál, és a honvédelmi miniszter neki hasonló részletes válaszlevelet küldött, mint a helikopterekről Kocsisnak. Erről azonban éppen a minősített adatok miatt az Origónak Molnár Zsolt is csak annyit mondott a részletek említése nélkül: Hende Csaba válasza jogilag helytálló volt.