A köd akár szép is lehet

köd Veszprém
Vágólapra másolva!
A késő őszi köd gyakran vigasztalan szürke lepelként takarja be a tájat. Ha azonban kicsit felszakadozik, páratlan látványt adhat.
Vágólapra másolva!

Veszprém gyakran burkolózott felhőtakaróba október folyamán, amire a város földrajzi fekvése teremtett lehetőséget. A köd képződésének kedvez, hogy az őszi anticiklonok derült éjszakáin az erős kisugárzás miatt a talajközeli levegő lehűl. A Veszprémben kanyargó Séd patak völgyében ez a hideg légtömeg gyakran hosszabb időre is megreked.

Forrás: Ladányi Tamás

Csodálatos pillanatok lehetnek, ha közismert, emblematikus építmények ágyazódnak a misztikus lepelbe. A városközpontból kiemelkedő „húszemeletes” tetejéről szemlélve az alattunk elterülő város a napkelte utáni percekben még ködbe burkolózott, amelyből csak a Szent Mihály-székesegyház tornyai nyúltak ki, háttérben a Bakony vonulataival.

Forrás: Ladányi Tamas

Az alacsony állású nap a magasan tartózkodó fotós árnyékát vetítette ki a ködös város fölé, amely körül – egy fényelhajlási jelenség eredményeként – színes glória alakult ki. A németországi Harz-hegység csúcsára utalva ezt a légköroptikai effektust brockeni kísértetnek nevezik. Nem kell persze földöntúli eredetet keresnünk a mellékelt képen, hiszen nyilvánvaló tudományos magyarázatot kaphatunk rá.

Forrás: Ladányi Tamas

Az ősszel lassanként színesbe boruló természet még tovább fokozhatja a látvány érdekességét; a királynék városának klasszikus látképéhez ez alkalommal a Séd völgyében megült köd társult. A reggeli napsütés a várat derítette meg aranyló fényével, ahol többek között a Szent Imre piarista templom, a Szent István ferences templom, az érseki palota és a székesegyház épületeit fedezhetjük fel.