Tiltott iparágakba fektet a Világbank nyugdíjalapja

Világbank
Világbank
Vágólapra másolva!
Szén- és dohányipari cégekbe fekteti a Világbank 18,8 milliárd dollárt kitevő munkavállalói nyugdíjalapjának egy részét, holott ez ellenkezik saját hitelezési szabályzatával is, és etikai kérdéseket vet fel - írja a Reuters cikke.
Vágólapra másolva!

A Világbank munkavállalói nyugdíjalapjában lévő részvénybefektetések körülbelül 40 százalékát nem az aktívan vagy passzívan kezelt indexalapokban szereplő vállalatok papírjaiba fektetik, hanem olyan cégek részvényeibe, amelyek környezeti és egészségügyi problémákat okozó iparágakban tevékenykednek - állítja a Reuters.

Nézeteltérések a Világbankon belül is

Az ügyben megszólaltatott két világbanki forrás szerint már magán a szervezeten belül is több platformon keresztül sokan nemtetszésüket nyilvánították ki, illetve vetették fel, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmény miért nem a társadalmi és szociális felelősségvállalás elvei mentén gondolkodik a befektetési alternatívák kiválasztásában.

Eleve szembe megy ezen folyamat a Világbank fejlett országokat segítő hitelprogramjával is, hiszen az nem támogat semmilyen olyan kezdeményezést, amelyek dohányfeldolgozásban vagy széntüzelésű elektromos hálózat kiépítésében érdekeltek. Ez alól csak azok a legelmaradottabb országok kivételek, ahol semmilyen más lehetőség nincs ezek pótlására.

Egy boszniai muszlim nő a helyi erőmű közelében gyújt rá egy cigarettára, pihenőt tartva betakarítás közben. Forrás: AFP/Odd Andersen

Hogyan történhet meg mindez?

A munkavállalói nyugdíjalappal kapcsolatos befektetések egy külön cégben történnek, melynek vezetőségében a Világbank pénzügyi igazgatója, illetve egyéb menedzsment tagok és nyugdíjas alkalmazottak szerepelnek. Magát a portfóliókezelést pedig külső alapkezelők végzik. A nyugdíjalap jelenleg kb. 15 ezer alkalmazott és kb. 10 ezer nyugdíjas, korábbi világbanki dolgozó pénzét kezeli. Az éves megcélzott reálhozam 3,5 százalék, persze több munkavállaló panaszkodott már amiatt, hogy ezen hozamot másképpen, a társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartva is el lehetne érni.

Nyilván komoly dilemma lehet az alapkezelőknek, hogy a mai alacsony hozamkörnyezetben milyen vállalatok papírjait emeljék be a portfólióba. Érdemes azért hozzátenni, hogy a nagy dohánygyárak hosszú távon a legjobb osztalékfizető papírok közé tartoznak, kvázi biztos készpénzáramlást nyújtva a részvénytulajdonosoknak, kiszámítható növekedés mellett.

A Reuters által feltett kérdéseket a bank nem kommentálta, ugyanakkor közleményben tudatták, hogy a nyugdíjalappal kapcsolatos befektetéseik során a befektetők érdekeit tartják szem előtt és a jövőben is igyekeznek odafigyelni arra, hogy a környezeti, szociális és kormányzati elveket is figyelembe vegyék a befektetési döntések meghozatalakor.