A kánikula miatt megdőlt az áramterhelési rekord

klíma légkondi veszély
Vágólapra másolva!
Valószínűleg elérte a maximumát az idei nyáron mért villamosenergia-terhelés szerdán kora délután, derült ki a Mavir Zrt. előzetes mérési adataiból.
Vágólapra másolva!

Háromnegyed egy körül 6456 MW-os negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak a kánikulában. Ez az érték meghaladja az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelést.

A Mavir szakemberei szerint

lehet, hogy ez az idei nyár csúcsterhelési adata,

mert a hőmérséklet még emelkedhet ugyan a nyár további részében, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztással rendelkező felhasználók (például irodaházak, üzemek) már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert.

A nagy hőségben általában csúcsra járatják a klímát Forrás: Thinkstock

Az elmúlt napok értékei nyári rekordnak számíthatnak, hiszen meghaladják a 2007-ben regisztrált, 6320 MW-os, valaha mért legmagasabb hazai nyári teljesítmény igényt is, közölte a cég. A szerdai csúcsterhelés 33,7 Celsius-fokos, 12 órakor mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, azonban

eddig a nyári csúcsérték még soha nem haladta meg a télit.

Egyre több a légkondi

A cég szerint a nyári növekedés oka a légkondicionáló berendezések elterjedésében keresendő. Napjainkra a magyar háztartások 24 százaléka használ jelenleg valamilyen légkondicionáló berendezést, míg további 23 százalék tervezi, hogy klímát vásárol, közölte a Mavir. A cég szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 fokot, minden további egy fokos emelkedés plusz 90-100 MW-tal terheli a hazai villamosenergia-rendszert.