Felfüggesztett börtönt kaphat az érpataki polgármester

Érpatak polgármester rasszizmus akasztás
A település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán egy kisebb rendezvény keretében felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábut.
Vágólapra másolva!
Izraeli vezetők bábuit akasztotta fel, ezért uszítással vádolják Orosz Mihály Zoltánt. Érpatak polgármestere az Origótól tudta meg, mire számíthat - válaszként újabb akasztásra készül.
Vágólapra másolva!

Folytatólagosan elkövetett közösségi elleni uszítás – ez a vád az érpataki modellről híressé-hírhedtté vált polgármester, Orosz Mihály Zoltán ellen.

Akasztottak

A közösség vezetője 2014. augusztus 2-án, performansz keretében

izraeli vezetőket ábrázoló bábukat akasztott fel segítőivel,

A település polgármestere, Orosz Mihály Zoltán egy kisebb rendezvény keretében felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábut Forrás: Youtube

mondván, a politikusok a gázai konfliktus miatt háborús bűnösnek számítanak.

Gyűlöletkeltő szavak

Orosz Mihály Zoltán ezután megtaposott egy, az izraeli zászlóra emlékeztető, de szabadkőműves jelképekkel dekorált nyomtatványt is. Akciója, valamint a közben elmondott beszéd miatt

a magyar kormány és a külügyi tárca is közleményben tiltakozott,

Az akasztós performansz, ami miatt a kormány is közleményben tiltakozott Forrás:Youtube

a rendőrség pedig házkutatás során foglalta le a performansz kellékeit.

Az izraeli nagykövet a Legfelsőbb Ügyészségnél kért jogorvoslatot az eset miatt. Így került aztán az ügy a Nyíregyházi Járási Ügyészséghez, amely gyűlöletkeltőnek ítélte meg a bábuakasztást, és vádat emelt a polgármester ellen.

Neki nem szóltak

„Most hallom ezt először.

még az iratokba sem nézhettem bele” – mondta az Origónak a község vezetője, aki kettős mércének,

a demokrácia megcsúfolásának tartja

a tájékoztatás nélküli eljárást, és újabb bábuakasztásra készül, ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség bejáratánál.

Priusz lehet belőle

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kér a polgármesterre, és követeli, hogy távolítassa el a bábuakasztásról az interneten keringő felvételeket.

Orosz Mihály Zoltán Zagyva György Gyula és Tyirityán Zsolt társaságában Érpatakon Forrás: Origo

Orosz Mihály Zoltán legutóbb azért szerepelt a hírekben, mert kihívta a TEK-et egy érpataki családhoz, mert orosz gépkarabélyt rejtegettek.