Terminátor és a Wall Street farkasa a klímaváltozás ellen

Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa
Vágólapra másolva!
A több mint 150 ENSZ tagállam részvételével zajló, minden eddiginél komolyabb felelősségvállalásra ígéretet tett párizsi klímatalálkozón üde színfoltként néhány hollywoodi híresség is megjelent a napokban, hogy motivációs előadássokkal, tárgyalásokkal próbálják ösztönözni a döntéshozókat.
Vágólapra másolva!

A zöld terminátor

Az osztrák származására mindig is büszke Arnold Schwarzenegger sokszínű egyéniség: testépítőként, majd színészként szerzett világhírnevet magának.

Később politikai pályára lépett, 2003 és 2011 között Kalifornia kormányzójaként sokat tett a globális felmelegedés ellen.

A fenntarthatóság ügye iránt elkötelezett színész-kormányzó a napsütötte szövetségi államban felvirágoztatta a napenergia szektort, így nem meglepő, hogy ma már mintegy 230 ezer épületen virítanak napelemek az Egyesült Államok leggazdagabb tagállamában.

Arnold Schwarzenegger az Emlékmás című filmben Forrás: Kinowelt

Kormányzóként az volt Schwarzenegger célja, hogy 2020-ra 30%-ban, 2030-ra pedig 50%-ban megújuló energiaforrásokból fedezzék az állam területén a villamos-energiaszükségletet, utódja is ezeket az irányelveket követi. Schwarzenegger ismertségét felhasználva világszerte kampányol a megújuló energiaforrások és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett.

A z egykori kaliforniai kormányzó és világhírű filmsztár fiával, Patrick Schwarzeneggerrel Forrás: AFP/Kevin Winter

Úgy véli, egyszerűen kell kommunikálni a klímaváltozás problémáját, hogy minden ember megértse, és magáénak érezzen egy olyan mozgalmat, amellyel ő maga is tehet valamit a környezet védelméért.

Mesélt arról, a gyerekeit is arra nevelte, hogy vigyázzanak az erőforrásokra,

ha például nem kapcsolták le a villanyt amikor kimentek a szobából, egyszerűen kivette az izzót, és nem volt napokig világítás a szobájukban.

Hollywood sztárjai népszerűségüket felhasználva igyekeznek minél felelőségteljesebb döntésre ösztönözni a politikusokat a párizsi klímacsúcson Forrás: AFP/Jacky Naegelen

Így hamar megtanulták, hogy figyeljenek erre. A házukban napelemekkel fűtik a medencéket és az energiaellátás egy jó része megújuló energiaforrásból származik.

Sokat kerékpároznak, szelektíven gyűjtik a szemetet, egyszóval, a mindennapjaik része a környezettudatosság.

Párizsban több helyen mondott beszédet, lehetőséget adva arra is, hogy kérdezzenek tőle.

Arnold Schwarzenegger a Terminator 2 thrillerben Forrás: The Kobal Collection/Carolco/AFP

Számos protokolláris megjelenés mellett a világsztárt az Emmy-díjas National Geographic globális felmelegedésről szóló (Years of Living Dangerously) dokumentumfilm sorozat stábja is elkísérte. Így akinek szerencséje volt, még kerékpározni is láthatta a zöld terminátort Párizsban.

A Wall Street farkasa a globális felmelegedés ellen

Pénteken érkezett Párizsba Leonard DiCaprio, édesapja, George társaságában. A világhíres filmcsillag a helyi képviselők és polgármesterek számára szervezett kísérő rendezvényen lépett színpadra.

Nemcsak négyszeres Oscar-díjra jelölt színészként szerzett világhírnevet, hanem mint környezetvédelmi aktivista,

a fenntarthatóság hívei körében is legalább ekkora népszerűségre tett szert.

Leonardo DiCaprio amerikai színész felszólal az ENSZ párizsi klímavédelmi csúcstalálkozójának polgármesteri találkozóján, a párizsi városházán Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Beszédében nem szépítette a jelenlegi helyzetet. Beláthatatlan következményekről beszélt, azt is felvetve,

A jelenleg zajló párizsi klímaegyezmény megszületése hangsúlyos szerepet játszik minden ember életében, ahogy mondta „ez az életünk egyik legfontosabb eseménye”, hiszen a végső konszenzus mindannyiunk jövőjét meghatározza.

Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa című filmben Forrás: Pro Video

Kifejezte abbéli reményét, hogy egy olyan globális klímaegyezményt sikerül tető alá hozni, amely megmenti a Föld egészségét.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun tavaly ősszel nevezte ki a színészt az ENSZ klímaváltozásügyi békekövetének,

ezért nem csoda, hogy Párizsban is leültek egy négyszemközti találkozóra. Alapítványa, a Leonardo DiCaprio Alapítvány 1998 óta támogatja a környezet- és természetvédelmi projekteket.

DiCaprio alapítványa a környezettudatosság minél szélesebb körben való elterjesztéséért fáradozik Forrás: AFP

Fő céljai között szerepel a biológiai sokféleség fenntartása, a kihalásban lévő állatfajok állományának stabilizálása és a klímaváltozás elleni harc. 30 millió dollárból több mint 65 civil kezdeményezést támogatnak világszerte.

Sean Penn Haiti jószolgálati nagykövete

A hétvégén mondott beszédet az egyik leginkább szociálisan érzékeny hollywoodi sztár, Sean Penn a klímatalálkozó központi helyszínén, a Le Bourget nagytermében. A színész arról beszélt, hogy mennyire megindító volt számára, amikor a Karib-tenger egyik legszebb szigetén, Haitin járt 2010-ben, a pusztító földrengés után.

Haiti egyike a világ legszegényebb, számtalan problémával küzdő országának Forrás: AFP/Jewel Samad

A romokba dőlt épületek, a több mint 250 ezer ember életét követelő és milliókat hajléktalanná tett természeti katasztrófa rávilágított arra, hogy „mennyire függünk a természettől” – osztotta meg benyomásait a nagyközönséggel.

Sean Penn a cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Loic Venance

A klímaváltozás „talán a legizgalmasabb pillanat az emberiség történetében”, és ő is cselekvésre szólította fel a hallgatóságot.

„Ez most nem álom, cselekedni kell” – jelentette ki a filmcsillag, aki maga is a tettek mezejére lépett megalapítva egy civil szervezetet, amely Haiti gazdaságának, társadalmának fenntartható módon való újjáélesztését tűzte ki céljául. A J/P Haitian Relief Organization mintegy 350 ember foglalkoztat, 95%-uk helyi lakos.

Sean Penn Madonnával. A filsztár - személyes élményei hatására - különösen sokat tesz a legszegényebb országok, köztük Haiti támogatásáért Forrás: AFP

A közösségépítésben nagyon hisznek, például két olyan klinikát működtetnek,

ahol önkéntes orvosok, nővérek nyújtnak ingyenes orvosi ellátást a lakosságnak,

de a kolera járvány megfékezésében is fontos szerepet vállaltak. Fenntartható erdőgazdálkodással és mezőgazdasággal támogatják a helyi gazdákat.

Charlize Theron és Sean Penn. Év elején Beverly Hills-ben szervezett jótékonysági akciót Forrás: AFP

Év elején Beverly Hillsben Sean Penn & Friends Help Haiti Home elnevezéssel jótékonysági akciót szerveztek,

amihez olyan hírességek csatlakoztak, mint Bill Clinton,

a Red Hot Chilli Peppers vagy a Coldplay, és összesen 6 millió dollárt gyűjtöttek össze a Haitin élők megsegítésére.

Távol Afrikától

Robert Redfor, a 79 éves filmsztár pénteken a helyi képviselőknek és polgármestereknek szóló, COP21 kísérő konferencián szólalt fel, akik előtt azért tartotta érdemesnek külön beszéd megtartását, mert ezek a politikusok állnak legközelebb az emberekhez, és a megoldásokhoz is ezáltal.

Cate Blanchett és Robert Redford. A világhírű filmszínész több évtizede elkötelezett híve a környezetvédelem ügyének Forrás: Origo

Tart attól, hogy „az amerikai emberek ráébrednek arra, hogy nem történt eddig semmi, és a következmények majd mind rájuk zúdulnak – és nem a politikusokra.” Úgy véli,

a politikai elit érdeke és felelőssége, hogy hitelesen és helyén kezelje a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket.

A globális felmelegedést és a klímaváltozást „sürgető kérdés”-nek nevezte Robert Redford.

Redford és Meryl Streep egyik leghíresebb közös filmjük, a Távol Afrikától egyik jelenetében Forrás: Brian Rowe Reviews

A Time újságírójának adott interjújában azt fejtegette, hogy

a környezet védelme nem politikai, hanem morális kérdés,

és a Kongresszusban ülő éghajlatváltozás-tagadó republikánus politikusok ideje lejárt.

Redford az amerikai törvényhozásban is többször hallatta hangját a klímavédelem ügyében Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

– mondta Robert Redford. A több évtizede lelkes környezetvédelmi és emberjogi aktivistaként is ismert Redford már harcolt a szalagmunkások jogaiért,

lobbizott a Kongresszusban a szénalapú gazdaság ellen,

és 1975 óta az egyik legnagyobb környezetvédő szervezet, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának (Natural Resources Defense Council ) vagyonkezelője.

Brad Pitt és Robert Redford. Pitt is hamarosan beszédet fog mondani a párizsi klímacsúcson Forrás: V Magazine, althistory.wikia.com

Ennek a szervezetnek egyébként Leonardo DiCaprio is tagja. Redford bejelentette, hogy egy olyan klímavédelmi projekthez csatlakozott az NRDC-vel, amelynek célja az épületek energiahatékonyságának növelése, ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

A rendelkezésükre álló finanszírozási alap nem kevesebb, mint 20 millió dollár.

A nemzetközi sajtóhírek szerint még várható, hogy Brad Pitt és George Clooney is a napokban Párizsba látogat a klímatalálkozóra.