Hiába kaptak pénzt a törökök, továbbra is jönnek a menekültek

Frans Timmermans
Frans Timmermans még okozhat nehéz perceket.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió nem elégedett azzal, ahogyan Törökország teljesíti vállalását a migrációs nyomás enyhítésére, amiről az unióval a múlt év végén állapodott meg - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke Amszterdamban.
Vágólapra másolva!

"Látunk bátorító eredményeket, de messze nem vagyunk elégedettek a török intézkedésekkel. További megbeszéléseket kell folytatnunk a hatékonyság javítása érdekében" - fogalmazott a bizottsági alelnök.

Timmermans elmondta, hogy

az utóbbi hetekben is nagy számban érkeztek menekültek Európába Törökországon keresztül,

köztük legtöbben szíriaiak.

Az unió és Ankara közötti párbeszédért is felelős korábbi holland külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a jövő héten Törökországba utazik a novemberben egyeztetett közös cselekvési terv végrehajtásának elindítása érdekében.

Frans Timmermans jövő héten Törökországba utazik Forrás: AFP/Martijn Beekman

Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa uniós elnöksége alatt elsőbbséget éveznek azok az intézkedések, amelyek a menekülthullám csökkentésére irányulnak, valamint további lépéseket tesznek a menekültek tagországok közötti igazságos elosztása érdekében.

A sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, biztos abban, hogy Hollandia június 30-ig tartó elnöksége alatt megvalósítja az uniós külső határok védelmére hozott EU-s terveket.

Hárommilliárd eurót kapnak a törökök

Az EU-Törökország csúcstalálkozón 2015. november végén Brüsszelben aláírt közös cselekvési akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy

  • megerősíti határai védelmét,
  • fellép az embercsempészek ellen,
  • és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Törökország mindezért cserébe többek között a vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítására és a területén élő több mint 2 millió menekült ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi segítségre számíthat.

Elégedetlen az Európai Unió a török vállalások teljesítésével Forrás: AFP/Bulent Kilic

Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migráns gyerekek oktatására, a menekültek szállásainak kiépítésére és az egészségügyi ellátás javítására fizeti ki. Az összeggel kapcsolatban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az uniós költségvetésből különítsenek el 500 millió eurót, a fennmaradó részt pedig a tagállamok vállalják.

A brüsszeli bizottság számításai szerint Magyarországnak 18 millió euróval kellene részt vennie az uniós kötelezettségvállalásban.