Közeleg az igazság pillanata

kérdés irány döntés tanácstalan pénzügyek befektetés megtakarítás hangulat kilátás
Vágólapra másolva!
Tovább romolhatnak a hírek a bankszektorral kapcsolatban, ahogy az Európai Unió pénzintézetei a következő hetekben elkezdik közzétenni negyedéves eredményeiket amerikai társaikat követően. A rossz számok pedig a bankpapírokra is erősen rányomhatják a bélyegüket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió bankjai eddig rendesen megszenvedték az évkezdést, ahogy egyes pénzintézetek a piaci értékük 30 százalékát is elveszítették a turbulencia közepette. Ráadásul az uniós bankok kamatlábai most már alacsonyabbak is, mint amerikai társaiké.

Egy ilyen kihívásokkal teli környezetben az európai pénzintézetek arra kényszerülnek, hogy megszorítsák a nadrágszíjat, de egyelőre az sem világos,

mikor jöhet el a megkönnyebbülés a régiós bankrendszer számára

– írja a CNBC. Az USA-ban ugyanis a nehéz évkezdés után a piaci talpra állás arra ösztönözheti a jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy folytassa a kamatemelési ciklusát, de Európában sokkal inkább a további kamatvágások vannak napirenden, sok helyen mélyebben negatív tartományba.

A nagybankok közül a Barclays április 27-én teszi közzé a negyedéves jelentését, melyet egy nappal később a Deutsche Bank követ. Május 3-án következik a UBS, a BNP Paribas és az HSBC, majd május 10-én a Credit Suisse. Ezen bankok közül mindegyik részvénye kétszámjegyű veszteséget szenvedett el 2016 elején.

Forrás: REUTERS/Valentin Flauraud

Az egyetlen időszakos fellélegzést az Európai Központi Bank adhatja, amely a kamatvágással együtt az eszközvásárlási programjának több mint havi 80 milliárd dollárra történő kiterjesztéséről is döntött. További jó jel, hogy van némi fogyasztói élénkülés a régióban – mondja Julien Jarmoszko, az S&P Global Markets elemzője. A fogyasztói költések pedig növelhetik a hitelezési aktivitást – tette hozzá.

Más területeken azonban inkább

a félelmek uralkodnak.

Néhány bank már közzé is tett kiábrándító előrejelzéseket az eredményközlés előtt. Az idén több mint 30 százalékot szakadó Barclays például közölte, hogy nem számítanak erős teljesítményre a befektetési banki üzletágtól.

A befektetők pedig nagyon figyelmesen követni a negyedéves számokat, de különösen az lesz izgalmas, hogy a pénzintézetek mennyiben változtatták a hitelkihelyezéseiket az energiaszektorban.