A rózsaszín hó látványos, de rosszat jelent

rózsahó
Rózsaszín hó és jég az Arktiszon
Vágólapra másolva!
A rózsaszín vagy más néven dinnyehó pirosas színét a jeges felszínen elszaporodó algák okozzák. A piros szín miatt a jég gyorsabban olvad, ami kedvez az algák további elszaporodásának, így ördögi kör alakul ki.
Vágólapra másolva!

A rózsaszín havat már évszázadok óta ismerik a sarkkutatók. Az sem titok, hogy a látványos elszíneződést piros színű szervezetek, úgynevezett hóalgák okozzák. Eddig viszont jelentősen alábecsülték ezen algavirágzások jelentőségét, írják a kutatók a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkükben.

Rózsaszín hó és jég az Arktiszon Forrás: Liane G. Benning, GFZ

Csökken az albedó

A hóval és jéggel borított fehér területek jobban visszaverik a napfényt, mint a sötétebb színű részek, a visszaverődés mértéke az úgynevezett albedó. A vörös algával borított jégfelület albedója kisebb, és ezért több hőt nyel el. Ezt már korábban is tudták, a hatást azonban alábecsülték.

Stefanie Lutz és munkatársai a potsdami GeoForschungZentrum (GFZ) és a Leedsi Egyetemről új tanulmányukban kimutatták, hogy az algavirágzás 13 százalékkal csökkenti az albedót az olvadási időszakban.

– mondta Lutz, a cikk vezető szerzője.

Hóalgák és más mikroorganizmusok a mikroszkóp alatt Forrás: Stefanie Lutz, GFZ

Huszonegy helyről vettek mintát

A rózsaszín hó jelenség főként a meleg hónapokban fordul elő. Késő tavasszal és nyáron vékony olvadékvíz-réteg alakul ki az Északi-sarkvidék (Arktisz) és a hegyek hó- és jégrétegén.

A hóalgák szaporodásához elengedhetetlen a folyékony víz és a napfény. Télen nyugalmi állapotba kerülnek.

A kutatók nagyjából 40 mintát vettek a páneurópai Arktisz 21 gleccseréből. A mintavételi helyek Grönlandtól kezdve Izlandon és Svalbardon át egész Észak-Svédországig terjedtek.

Érdekes módon a talált baktériumok nagyon különböztek a mintavételi helyektől függően, de a hóalgák közösségei meglehetősen egyformák voltak. Más szóval az egész északi-sarkvidéki területen nagy valószínűséggel ugyanazok az algafajok okozzák a hó vörösre színeződését, és ezzel az olvadás gyorsítását.

Mintavételi edény Forrás: Liane G. Benning, GFZ

Ördögi kör

Az algavirágzás ördögi körhöz vezet.

Minél több gleccser és hómező olvad fel, annál több alga szaporodik el, ami viszont sötétíti a felszínt, ez pedig tovább gyorsítja az olvadást.

A kutatók remélik, hogy tanulmányuk megalapozza egy alga-albedó kölcsönhatás univerzális modelljének kidolgozását, és lehetővé teszi az algavirágzások okozta plusz olvadás számszerű meghatározását.