Káosz és drog egy brit börtönben

anglia börtön Infamous Reading Jail Prepares To Open To The Public For The First Time
READING, ENGLAND - SEPTEMBER 01: A general view inside the former Reading prison building on September 1, 2016 in Reading, England. The former Reading Prison has opened to the public for the first time, inviting artists and writers in to take part in a new project by Artangel, with works by leading artists including Marlene Dumas, Robert Gober, Nan Goldin, Steve McQueen, and Ai Weiwei. The exhibition opens to the public from September 4, 2016. Included in the exhibit is former inmate Oscar Wildes original wooden cell door, which is on display in the prison chapel. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Titkos felvételek készített a BBC riportere Nagy-Britannia egyik magánkézben lévő börtönéről, ahol a több mint 1300 rabra nincs elegendő fegyőr, emiatt a szökések és az összecsapások is mindennaposak lettek. A börtön üzemeltetésébe a cafeteriapiacról is ismert Sodexo vásárolta be magát.
Vágólapra másolva!

A BBC beépült riportere két hónapot töltött a HMP Northumberland nevű börtönkomplexumban, ahol 1348 elítélt férfi tölti a börtönbüntetését. A riport szerint ellenőrizetlenül ki-be járkálnak az elítéltek a celláikból, illetve mindennapossá vált a kábítószer kereskedelem a börtön falain belül.

A brit Igazságügyi Minisztérium azt mondta, hogy meg fogják vizsgálni a rendkívül súlyos vádakat az acklingtoni börtön ügyében.

A Panorama című műsorban beszámolnak arról is, hogy a börtön C-blokkjában – ahol a legveszélyesebb fegyenceket tartják – maszkokat és vágószerszámokat is találtak már a börtönőrök. A riporter, mint börtön felügyelő épült be, azonban a börtönőrök aggódtak a riporter testi épségéért, mert

nem voltak benne biztosak, hogy éles helyzetben időben közben tudnak-e majd lépni.

A riportból az is kiderült, hogy szinte minden egyes cellánál összegyűjtve állnak a becsempészett illegális szerek. A riporter azt mondta, hogy az egyik legfelkavaróbb élménye az volt,
amikor

egy börtönőr rohamot kapott és összeesett a padlón, mert véletlenül belégezte azt a szintetikus anyagot, ami a börtönben terjedt.

A titkos forgatáson több minden is látszik: többek között, hogy a börtönőröket a rabok többször is megfenyegetik, ezért a börtönőrök több esetben is a nagycsoportokban összegyűlt rabokat magukra hagyták.

A Sodexo nemcsak ajándékutalványokal foglalkozik

A riportot követően a Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy a pártfogó felügyelői szolgálat, a National Offender Management Service új felügyelet alá helyezi a börtön üzemeltetését.

A börtönt még 2014-ben privatizálták, így az üzemeltetést a Sodexo Justice Services szerezte meg. A cél az volt, hogy a börtön fenntartása csökkenjen, így

a cég több mint kétszáz munkahelyet, köztük kilencvenhat börtönőr állást szüntetett meg.

– mondta Andrea Albutt, a Börtön Vezetők Egyesületének az elnöke.

A privatizált börtönben több képzést és oktatást is tartottak, a riporter szerint többek között

a Peppa Malac rajzfilmsorozat karaktereit színeztették ki az elítéltekkel a Novus külsős cég megbízásából.

Nagyobb biztonságot, hasznosabb börtönéveket

Az Igazságügyi Minisztérium képviselője azt mondta a BBC-nek, hogy szerintük is túl magas az erőszak a börtönökben, ezért évente plusz 100 millió fontot akarnak költeni többek között a fogvatartók létszámának a növelésére.

A Sodexo szóvivője azt mondta, hogy

büszkék a személyzetükre, akik a szakmájukat ilyen nehéz körülmények között is végzik a börtönkomplexumban.


A szóvivő azt is mondta, hogy a legfontosabb számukra, hogy a börtönt biztonságossá tegyék, ezért jelentős beruházásokat terveznek.

Sir Martin Narey, a büntetés-végrehajtási szervezet egykori vezetője szerint is az az igazság, hogy túl kevés a börtönőr, és ha a bizalom nem lesz visszaállítva, hogy az őrök biztonságban dolgozhatnak, akkor ez a szám még jobban csökkeni fog.

„Ha a letartoztatott embereket összezárod, és a börönéveiket nem tudják valamire felhasználni, akkor mi is elveszítünk egy nagy lehetőséget"
– mondta Narey.