Nem csökken a terrorveszély Németországban

Berlin, terrorkészültség, teherautó hajtott a karácsonyi vásár pavilonjai közé crime Horizontal Policemen stand at the site where a truck speeded into a christmas market in Berlin, on December 19, 2016 killing nine persons and injuring at least 50 people.
A berlini rendőrség 2016 óta a karácsonyi vásárokhoz vezető utcákat páncélozott járművekkel zárja le, a tömegben gépkarabéllyal felszerelt rendőrök mozognak.
Vágólapra másolva!
Nem csökken az iszlamista terror veszélye Németországban, és továbbra is azzal kell számolni, hogy az Iszlám Állam nagyszabású támadást akar végrehajtani az országban - mondta a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke szeirnt továbbra is azzal kell számolni, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagyszabású támadást akar végrehajtani német földön. Hans-Georg Maassen a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság hírrádiójában sugárzott interjúban beszélt a terrorveszélyről. Azt mondta, hogy az Iszlám Állam ugyan katonailag súlyos nyomás alá került a közel-keleti térségben, de meglehet, hogy

még mindig képes egy, a párizsihoz hasonlóan összetett támadást végrehajtani.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat legalábbis abból indul ki, hogy az Iszlám Állam továbbra is rendelkezik ekkora erővel. Ezt az értékelést többek között arra alapozzák, hogy a dzsihadista szervezetnek változatlanul sok követője van Nyugat-Európában, így Németországban is. A fiatalok nagy számban radikalizálódnak az interneten keresztül, ahol megkörnyékezik őket az Iszlám Állam „fejvadászai”.

Az acélgerendákkal megpakolt kamion, amelyik 2016. december 20-án hajtott a tömegbe egy berlini karácsonyi vásárban - 12-en meghaltak és 49-en megsebesültek a támadásban Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron, illetve hétfőn Manchesterben elkövetett merénylethez hasonló támadások veszélye nem csökkent, a BfV „nem vonhatja vissza a riadókészültséget, éppen ellenkezőleg”, mert „az Iszlám Állam

és ha ezt végre tudja hajtani, akkor végre is hajtja” - mondta Hans-Georg Maassen.

A német hatóságok a legutóbbi, május elején kiszivárogtatott kimutatása szerint 657 potenciális iszlamista terroristát tartanak nyilván, ami jelentős emelkedés a januári 570-hez képest. A növekedés egyik oka egybéként az lehet, hogy a hatóságok a decemberi berlini iszlamista merénylet tanulságai alapján

új kockázatelemzési módszert használnak.

Nagyjából minden második potenciális iszlamista terrorista Németországban tartózkodik, körülbelül 100-an börtönben vannak, számos embert pedig állandó megfigyelés alatt tartanak. További 388 főt sorolnak azok közé, akik nem elkövetőként, hanem segítőként működhetnek közre terrortámadások előkészítésében és végrehajtásában.

Ugyanakkor az Iszlám Állam visszaszorulása és a német szervek intézkedései miatt a korábbinál kevesebben utaznak Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzanak a dizsihádista szervezethez. Május elején 920 ilyen embert tartottak számon, számuk január elején 910 volt. Nagyjából minden második rendelkezik német állampolgársággal, a nők aránya 20 százalék körül van. A terrorturistának is nevezett szélsőségesek körülbelül egyharmada térhetett vissza Németországba, legalább 70-en harci tapasztalatokkal, fegyverhasználati tudással. Őket különösen veszélyesnek tartják.