Elon Musk lehet a világ leggazdagabb embere

Elon Musk
Vágólapra másolva!
A Tesla vezérigazgatója őrült bónuszt tűzött ki magának, amelyet csak akkor fog megkapni, ha 12 feltétel teljesül. Ha minden bejön, akkor tíz év múlva Elon Musk lehet a világ leggazdagabb embere.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb bónuszát adhatja magának Elon Musk, a Tesla vezére. Musk olyan célt tűzött ki maga elé, amely ha teljesül, akkor a világ leggazdagabb ember lehet.

A bónusz nagysága 55 milliárd dollár.

Ez forintra átszámolva elképzelhetetlen összeg, közel 14 ezer milliárd forint. Azonban ehhez teljesülnie kell egy igen komoly akadálynak:

A Tesla piaci értékének tíz éven belül el kell érnie a 650 milliárd dollárt.

A vállalat most 60 milliárd dollárt ér. Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy ebben az összevetésben jelenleg az élen az Apple (908 milliárd dollár), az Alphabet (807 milliárd dollár) és a Microsoft (707 milliárd dollár) áll.

Elon Musk a világ 55. leggazdagabb embere a Forbes szerint Forrás: Tesla

A 46 éves feltaláló addig nem kap egy fillér fizetést sem a Teslától, de persze ettől még nem kell félteni Muskot. A Forbes listája alapján a Tesla vezére így is a világ 55. leggazdagabb embere, vagyona 21 milliárd dollárra becsülhető.

Ezzel együtt dicséretes Musk kockázatvállalása, hiszen ennek a hatalmas vagyonnak a léte csak és kizárólag a vállalat teljesítményén múlik,

nincsen éves bónusz, nincs alapfizetés és nincs osztalék sem ebben az időszakban.

Természetesen Elon Musk elég ravasz ahhoz, hogy ennek a bónusznak egy részéhez hozzáférjen. Ez úgy lehetséges, hogy a XXI. század Vasemberének is nevezett cégvezér 12 célt jelölt ki.

A bónusz a Tesla sikerétől függ Forrás: AFP/Guus Schoonewille

A lépcsők 2, 4, 8 és 12 cél teljesülésénél lépnek életbe. Az első lépcső a vállalat részvényeinek 1 százalékát fizeti, ennek értéke jelenleg 600 millió dollár. Musk jelenleg a részvények 21,9 százalékát birtokolja.

A 12 cél közt olyan adatok szerepelnek, mint a bevétel, az eladások, a profit.

Ha minden feltétel teljesül, akkor Musk tulajdoni hányada 28,3 százalékra ugrik. Fontos megemlíteni, hogy az 55 milliárd dolláros bónusz még nem elegendő ahhoz, hogy a világ leggazdagabb embere legyen, de a tulajdoni hányad növekedése, és a részvények várható emelkedése miatt könnyen a Tesla vezetője lehet a világ leggazdagabb embere – írja a The Guardian.

A bejelentés egyben a végét is jelentette azoknak a találgatásoknak, amely szerint Musk elhagyja a Teslát, és inkább az űrutazásra fókuszál.