Megszületett az MNB kamatdöntése

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén keddi ülésén a monetáris tanács, és a kamatfolyosó sem változott - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel. Elemzők szerint azonban tavasszal sor kerülhet kamatemelésre. Nem változott a monetáris tanács kommunikációja az előző kamatdöntő üléshez képest, a mostani közleményben is úgy fogalmaznak, hogy a testület felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése a tartós inflációs folyamatok függvénye.
Vágólapra másolva!

Az adószűrt maginfláció emelkedése a következő negyedévekben is folytatódhat, amelyet a monetáris tanács az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékel - írja az MNB közleménye. A monetáris tanács kiemelt figyelemmel kíséri a beérkező makrogazdasági adatokat, és azok függvényében dönt a monetáris kondíciók alakításáról. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Elemzők egyelőre nem vártak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, a szigorítás azonban várakozásaik szerint már tavasszal megkezdődhet a nemkonvencionális eszközök visszavételével.

Suppan Gergely, a Takaréknak vezető elemzője az MNB döntésével kapcsolatban aláhúzza: a Monetáris Tanács decemberi közleményében már jelezte, hogy a következő hónapokban az adószűrt maginfláció alakulása befolyásolhatja a monetáris politikát, mivel az üzemanyagárak hektikus változásai miatt a fő fogyasztói árindex kevésbé képes megragadni az inflációs tendenciákat.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Míg az utóbbi januárban 2,7 százalék volt, az adószűrt maginfláció 3 százalékra emelkedett.

Mivel az adószűrt maginfláció a következő hónapokban tartósan elérheti, vagy kissé meg is haladhatja a 3 százalékos inflációs célt, a monetáris kondíciók normalizálódása hamarosan elkezdődhet.

A laza monetáris kondíciók visszavonása a forintlikviditást nyújtó devizaswap állomány szűkítésével kezdődhet, amiről márciusban születhet döntés az MT legutóbbi közleménye szerint, ami egyúttal az új inflációs jelentés publikálásának időpontja is. Így már márciusban csökkenthet a devizaswap jelenlegi 1987 milliárd forintos állománya, a Takarékbank várakozásai szerint 200-250 milliárd forint értékben.

Ezt követően kerülhet sor a kamatfolyosó emelésére, aminek mértéke 10-15 bázispont lehet.

A monetáris kondíciók normalizálódása azonban várhatóan lassú és fokozatos lehet, mivel az inflációs folyamatok nem indokolnak gyorsabb ütemű szigorítást. Az alapkamat emelésére pedig csak akkor számítanak, amikor a kamatfolyosó szimmetrikussá válik az alapkamat körül, ami a jövő év második-harmadik negyedévében teljesülhet.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten Forrás: MTI/Manek Attila

A Monetáris Tanács azt is hangsúlyozta, hogy

az Európai Központi Bank (EKB) politikája kevésbé fogja befolyásolni a lépéseket, ugyanis az európai gazdasági lassulás miatt az EKB idénre várt kamatemelése kiárazódott, sőt, a piacok újabb nemkonvencionális lazításra is számítanak. Ugyancsak kiárazódtak a Fed idénre várt kamatemelései.

A piaci kamatszinteket ugyanakkor számos tényező nyomás alatt tarthatja, így a megtakarítások hiteleket jóval felülmúló növekedése, a beérkező uniós források miatt az államháztartás csökkenő finanszírozási igénye, valamint ez utóbbival összefüggően a vállalatok betétállományának meredek növekedése. A hazai gazdaság gyorsan csökkenő sérülékenysége, valamint a kockázati megítélés várható további javulása miatt pedig szűkülhetnek a felárak. Mindezek hatására a kamatszintek a határidős kamatlábak által árazottnál jóval lassabb ütemben emelkedhetnek.