Itt a Samsung virágvázája, mely eloltja a tüzet - videóval

A videóból kimetszett képen jól látható a belső vázát körülvevő elzárt tűzoltó vegyület
Vágólapra másolva!
A Samsung leánycége, a Cheil Worldwide feltalálta, hogy mivel helyettesíthetjük a tűzoltókészülékeket otthonainkban. A megoldás alapja a kálium-karbonát, mely egy üvegbe van zárva, de ha a tűzre dobják, és az üveg eltörik, akkor felszabadul belőle a vegyület, amely gyorsan hűteni kezdi a tűz környékét, egyben elvonja az égéshez elengedhetetlen oxigént is.
Vágólapra másolva!

Hiába nagy ötlet, ez önmagában még valószínűleg nem tenné túlságosan kelendővé az innovációt, ezért kerestek neki egy hétköznapi funkciót is, amelyre addig is használható, míg a szükség nem hozza úgy, hogy tüzet oltsanak vele.

Ez a funkció a virágváza lett: a külső részbe feltöltött kálium-karbonáttól elkülönített belső tégelybe víz és virág helyezhető.

A videóból kivágott képen jól látható a belső vázát körülvevő, elzárt tűzoltóvegyület, a kálium-karbonát Forrás: Origo

Ha tűz keletkezik a lakásban, elég csak gyorsan kivenni a virágot és a vázát a tűzre dobni úgy, hogy összetörjön.

Az alábbi videón is látható, hogy mennyire látványosan, egy-két másodperc alatt eloltja a már veszélyesnek látszó lakástüzet is.

Mivel a Samsung leányvállalata dél-koreai cég, és ott 2017 óta már a lakásokban is kötelező tűzoltókészüléket tartani, de csak azok 60 százalékában található meg, ezért a speciális váza belföldre készült. Már 100 ezer darabot gyártottak le belőle a helyi lakosoknak, amely így 8 százalékkal növelte a lakástűz ellen védekezni képes háztartások számát.

A nagy sikerre való tekintettel további 200 ezer váza legyártására készülnek.