Dráma a páston, bronzéremért vívhat a férfi párbajtőrcsapat

A magyar férfi párbajtőr csapat, miután győzőtt az olasz csapat ellen és bejutott az elődöntőbe.
Vágólapra másolva!
Óriási taktikai csatában 33-28-ra nyert a magyar férfi párbajtőr-válogatott az előrébb rangsorolt olasz csapat ellen Düsseldorfban az olimpiai kvalifikációs vívó Európa-bajnokságon. Ezzel a magyarok az elődöntőbe jutottak, ahol a sokkal esélyesebb, címvédő orosz csapat ellen hosszabbításban kaptak ki egy tussal.

Rédli Andrásék a nyolcaddöntőben a cseh válogatottat múlták felül nagyon magabiztosan. A 45-26-os végeredmény hűen tükrözte a két együttes közti különbséget. Ezzel a legjobb nyolc közé jutás megvolt, jöhettek az olaszok.

A magyar csapatot 5-ös, az itáliai együttest a 4-es indexszámmal tették a táblára, tehát az ellenfél valamivel esélyesebb volt. Óriási taktikai csata vette kezdetét, amelyben nagy szerepe volt a passzivítás miatt kiosztott sárga és piros lapoknak is. Ha egy percig nem esik találat, sárga lapokat adnak, ha újabb egy percig nem, akkor már pirosakat, amely után tust is beírnak. A magyar csapat alaptaktikája az volt, hogy a nagy türelemmel kivitelezett passzivításban őrületbe kergetik az olaszokat, majd jól elhelyezett találatokkal legyőzik őket. Ennél a dolog persze kissé bonyolultabb, de ennek részleteivel nem untatnám az olvasót, legyen annyi elég, hogy nyertünk.

A magyar férfi párbajtőr csapat, miután győzőtt az olasz csapat ellen és bejutott az elődöntőbe Forrás: Illyés Tibor

Mégpedig úgy, hogy a meccs hőse az a Berta Dániel volt, akinek a beválogatását kisebb vihar előzte meg. Ahogy láthatják, Berta azért vívhatott a csapatban, mert a szövetség elnöke átugrotta a szakmai bizottságot - legalábbis a volt szövetségi kapitány, Kovács Tamás szerint.

Csampa Zsolt „átugrotta" a szakmai bizottságot

Csampa Zsolt "átugrotta" a szakmai bizottság

Az olaszok ellen Rédli András és Siklósi Gergely 0-t csinált, Berta viszont + 5-öt.

Az a Berta, aki a ranglista 9. helyéről került be a csapatba és az a Berta, akinek a beválogatása miatt még az Eb előtt elég hangosan tiltakoztak. Talán érdemes lett volna megvárni, mit nyújt a fiatalember, mert így a pálcatörés kicsit korai volt. A csehek elleni +6-ról nem is beszélve.

Az olaszok a végén dühöngtek, talán maguk sem értették, hogy kaphattak ki a magyar együttestől. A lényeg, hogy a végén a nagy rohanásban Rédli nagyszerűen óvta az előnyünket, a fiatalokból álló társaság pedig bejutott a legjobb négy közé. Ott az 1-es indexszel rendelkező, tehát a legjobb csapat, az orosz következett.

Egészen drámai meccs volt az elődöntő.

Csak néhány momentum. A magyar csapat az elején remek vívással szerzett vezetést. Az 5. meccsen 1 másodperccel az asszó lejárta előtt a moldáv zsűri piros lapot adott Siklósi Gergelynek, mert állítóéag kifordult. Ezért egy tust kaptak az oroszok. Nagyon nem volt mindegy, hogy 13-9, vagy 13-10 állt a táblán.

Rédli András (háttal) Sukov ellen drámai körülmények között, hosszabbítás után kapott ki egyetlen tussal Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel a 9. asszó végén döntetlen volt az állás (23-23) azt is mondhatjuk, hogy ez döntött. Mondjuk a versenyzők sosem fogják erre fogni. Berta megint hozta a magáét plusz 2-vel fejezte be a meccset. Az utolsóként pástra lépő Rédli András Pavel Sukov ellen úgy fejezte be, hogy 23-23, jöhetett az 1 perc ráadás.

Sajnos, ezt a terhet már nem bírtuk el, Sukov megszúrta Rédlit, az oroszok nyertek, nekünk marad a bronzérem megszerzésének lehetősége.

Ez a fiatal magyar csapat minden dicséretet megérdemel, elképesztő, ahogy küzdöttek az esélyesebb olaszok és oroszok ellen. Gyönyörű vívással értek el szebbnél szebb találatokat, csak a vége nem sikerült.

Vívó Európa-bajnokság férfi párbajtőr csapat,
nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 45-26
negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 33-38
elődöntő: Magyarország-Oroszország 23-24

A magyar női tőrválogatott nem jutott be a legjobb négy közé, mert a negyeddöntőben - ez volt a mieink első meccse - 45-31-re kikapott a házigazda németektől. A csapat később legyőzte a lengyeleket és az ukránokat is, így végül az ötödik helyen zárt.