Az ország, amelynek turizmusát bedöntheti a Thomas Cook csődje

Bakau beach, The Gambia, West Africa, Africa AFRICA AFRICAN Bakau BEACH beach umbrellas beaches coast coastline day daytime Gambia gambian groups outdoors outside people resort resorts SAND shore sightseeing SPA the TOURISM tourists travel travel destinat
Bakau beach, The Gambia, West Africa, Africa
Vágólapra másolva!
Magával ránthatja egy kicsiny nyugat-afrikai ország, Gambia turizmusát a világ legrégebbi utazási irodájának, a brit Thomas Cooknak csődje - írja a Quartz.
Vágólapra másolva!

Bár a Thomas Cook csak az év hat hónapjában, a téli időszakban utaztatott Gambiába, így is az ország turizmusának egyik oszlopát jelentette a cég tevékenysége. Az adatok szerint elsősorban német és angol pihenni vágyók választották az Európában hidegebb hónapokra - a Szenegálba hosszan elnyúlva beékelődő - Gambiát úticélul. Bár az ország nagyon szegény, Szenegálhoz hasonlóan nyugodt, afrikai viszonylatban a turizmus szempontjából vonzóbb célországok közé tartozik, ahol a szálláshelyek 90 százaléka feltöltötten üzemel a téli időszakban. Legalábbis eddig, úgy, hogy az odalátogatók 45 százaléka a Thomas Cook irodáján keresztül érkezett.

A brit utazási iroda csődje ezért érthető módon, rémületet okozott Gambiában, ahol a kormányzat figyelme rögtön annak felmérésére irányult, hogyan tudnának a turizmus helyi szereplői, hotelek, túraszervezők és a szektorban dolgozók megküzdeni a várható gazdasági veszteség jelentette hatásokkal.

A kormány szóvivője azt mondta: a turisták 30 százaléka brit, és a Thomas Cook volt az egyetlen cég, ami a téli időszakban közvetlen járatokat üzemeltetett oda. Így a kormány biztos abban, hogy komoly veszteségre kell felkészülni, egyszerűen azért, mert az ország légi úton való elérése nem biztosított úgy, mint korábban.

A turizmusért felelős miniszter pedig válságtanácskozást hívott össze,

többek között a Nemzetközi Valutaalap, az EU és a Világbank részvételével, hogy lehetséges megoldási stratégiákat dolgozzanak ki a helyzetre. Egy helyi turisztikai szolgáltató pedig azt mondta: tartanak tőle, hogy akik a téli hónapokban a Thomas Cook bedőlése miatt már nem tudnak velük Gambiába utazni, nem fognak más társaságot keresni a gambiai kirándulásukhoz.

A Bakau-part Gambiában: a turisták elsősorban az óceánparti pihenés miatt érkeznek Forrás: robertharding/Jeremy Lightfoot/Jeremy Lightfoot

Az ENSZ egyik tisztviselője ugyanakkor azt mondta, 2017-ben ugyan 162 ezer turista látogatott a parányi országba, de ez nem jelenti azt, hogy az európaiak helyi utazásszervezőknél tett költései a gambiaiaknál maradtak volna. Az adatok szerint ugyanis azok elsősorban a Thomas Cook bevételeit gyarapították, amely sokszor együttműködésben dolgozott az ottani iparági szereplőkkel.

Gambia éves GDP-je nagyából 1,6 milliárd dollár.

A beutazó turizmus létfontosságú az ország számára, mert a GDP 20 százalékát adja, ami egyúttal a legnagyobb, külföldről szerzett bevételi forrása is Gambiának.

A 2014-2016-os nagy ebolajárvány idején ugyan a látogatók száma megcsappant a betegségtől való félelem miatt, de utána újra növekedni kezdett. A Világbank 2017-ről 2018-ra rekordmértékű, 26 százalékos növekedést regisztrált a beutazó turisták számában.