Megfizethető, nagyméretű 4K tévét teszteltünk

LG UM7450, LCD, tévé, okostévé, teszt
Vágólapra másolva!
A tévés iparág az elmúlt években forrong az innovációtól: Elterjedt az OLED technológia, megvetették a lábukat a QLED televíziók, felbukkantak az első 8K és Valódi LED modellek, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos LED-LCD készülékeknek befellegzett volna. Viszonylag alacsonyabb áruk miatt még mindig ezekből fogy messze a legtöbb, és minden piaci résztvevő továbbra is óriási figyelmet fordít az ilyen jellegű termékekre.
Vágólapra másolva!

A piaci részesedést tekintve évek óta stabilan dobogósnak számító LG kínálatában is ott figyelnek ezek a készülékek a koronaékszernek számító OLED-, illetve a valamivel alacsonyabb szintre pozícionált nanocellás tévék mellett. A csoport egyik tipikus képviselője az az UM7450 család, amelynek egy 55 inches tagját fújta be a szellő az Origo Techbázis ablakán.

Dizájn: semmi extra

Az LG a csúcs OLED tévéinél idén is megmutatta, hogy tud váratlant húzni a dizájn fronton, azonban itt maradtak a jól bevált megoldásoknál. A félkör alakú talpat láttuk már korábban, a kávák sem annyira megdöbbentően keskenyek, ráadásul a keret nincs is egy síkban a képernyővel. Azt nem mondanánk, hogy csúnya a tv, inkább csak jellegtelen, nem éppen forradalmi a design, de hát ez azért nem tragédia.

Forrás: Origo

A ki- és bemenetkínálat terén hozza a kötelezőt, hiszen a csatlakozók révén egyszerűen rádugható külső médialejátszó, játékkonzol, hangprojektor, házimozirendszer vagy fejhallgató is, és az internet Ethernet kábelét is bele lehet dugni. Ez utóbbira egyébként nincs feltétlenül szükség, hiszen a modell rendelkezik beépített WiFi-vel, és a Bluetooth-támogatás sem hiányzik belőle, aminek révén vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak hozzá kompatibilis hangeszközök.

Képminőség

A tévébe szimpla 4K felbontású, saját fejlesztésű és gyártású IPS LCD panelt épített az LG. A képalkotási technológiából fakadóan a kontraszt valamivel kisebb, mint amit a kvantumkristályos rokonai produkálnak, és értelemszerűen a tökéletes fekete megteremtésére sincs lehetőség. A betekintési szög terén is elmarad valamelyest attól, amit a mai nanocellás vagy QLED tévéktől megszokhattunk, ami azt jelenti, hogy olyan 160 fok környékéről már érződni, hogy finoman torzulni kezdenek az árnyalatok, ám invertálódástól (a kékből rózsaszín lesz, a fehérből sötétszürke stb.) még ilyenkor sem kell tartani.
A színtérlefedettség, illetve a színpontosság terén sem teljesít olyan jól, mint drágább riválisai, azonban ez szabad szemmel nem tűnt fel, csak a műszeres mérések során derült ki. A tónusok ugyanis szemre nagyon szépek, természetesek és erőteljesek, még az olyan problémás tartalmakkal sincs gond, mint az emberi, a hullámzó tenger, vagy az árnyékos búzamező.

Nem épp forradalmi a formavilág, de ez nem feltétlenül gond Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés terén gyakorlatilag hibátlan teljesítményt nyújt: akadozás, szaggatás, elmosódás sincs, és azt sem tapasztaltuk, hogy az objektumok körül remegő aura jelent volna meg. A termék képes a 4K megjelenítésére, és ellátták egy olyan speciális megoldással, amely képes az alacsonyabb felbontású, például Full HD vagy HD anyagok felskálázására egy trükkös algoritmus révén, amely egy óriási adatbázist felhasználva pótolja ki a hiányzó részleteket. Ez a funkció valamelyest tényleg képes javítani a végeredményen, de azért amit látunk, meg sem közelíti a gyári 4K videók és filmek minőségét. A tv HDR támogatású, azaz a tartalomtól függően képes az egyes képrészletek fényerejének változtatására, amely a korábbinál valósághűbb, látványosabb képi világot eredményez. A fényereje is elég ahhoz, hogy érvényesüljön ez az effekt, de az is tény, hogy az OLED vagy a nanocellás tévék látványosabban jelenítik meg a nagy dinamikatartományú anyagokat.

Okos funciók

Mint minden idei LG televízió, ez is megkapta a vállalat saját fejlesztésű okostévérendszerét, a webOS platform ThinQ AI névre hallgató verzióját. A magyar nyelven kommunikáló platform grafikus kezelőfelülete átlátható, szellős, a felépítése logikus, és így a használata senkinek sem okozhat különösebb problémát. A sebessége és a stabilitása is rendben van, azaz kellően gyors, és fagyásoktól, zavaró önújraindulásoktól megkímélt.

Messze van attól, hogy a világ legvékonyabb tévéje legyen. Forrás: Origo

A távirányító ezúttal is az LG egyik különleges extrája, a mozgásérzékelős Magic Remote nevű periféria. Ez a nevéhez illően tényleg olyan, mint egy varázspálca, a levegőben kell vele mutogatni, és ezzel lehet kijelölni, hogy hova is mutasson a képernyőn a kurzor. Ez teljesen jó megoldás, érthetetlen, hogy más gyártók miért nem vették át.

A tv megkapta a szintén házon belül fejlesztett ThinQ technológiát, amelynek köszönhetően a tv egyszerűen integrálható egy okosotthonrendszerbe, azaz képes együttműködni, kommunikálni más intelligens eszközökkel. Sőt, arra is felkészítették, hogy egy komplex ökoszisztéma központi egységeként funkcionáljon, és így

a hozzá csatlakoztatott többi készülék a Magic Remote távirányító és a grafikus kezelőfelület segítségével irányítható.

A ThinQ révén a tv képes együttműködni az Amazon Alexa és a Google Assistant személyi asszisztens technológiákkal, aminek következtében mód nyílik a minden korábbinál komplexebb hangalapú vezérlésre.
Ez a mindennapi életben azt jelenti, hogy igen pontosan kereshetünk rá bármilyen internetes tartalomra, például megkérhetjük a televíziót, hogy listázza ki a közelben található olyan állatkereskedések listáját, ahol lehet kacsatápot vásárolni. De megparancsolhatjuk ugyanígy azt is, hogy válogassa ki, hogy hol, milyen sportműsorokat adnak este, sőt még arra is megkérhetjük, hogy válaszoljon különféle kérdésekre vagy meséljen egy viccet. Ez mind szép és jó, viszont a magyar nyelv használata egyelőre nem támogatott, és ráadásul Magyarországról csak kisebb trükközés után használható ez a szolgáltatás. Azaz még korántsem működnek zökkenőmentesen e funkciók, pedig hát pont az lenne a lényegük, hogy egyszerűbbé, gördülékenyebbé tegyék a felhasználók dolgát, szóval e téren azért még van hova fejlődni, de a irány remek.

Filmek a netről, filmek pendrive-ról

Az okostévérendszer részeként közel száz internetes applikáció letöltésére és futtatására nyílik lehetőség. Ezek között pedig a trendeknek megfelelően kiemelt arányban kaptak helyet a különféle tartalomszolgáltató appok, tehát online streamer, videó- vagy képmegosztó, illetve zene lejátszására szolgáló alkalmazások. A népszerű darabok nem hiányoznak, tehát van Netflix, HBO Go, YouTube, Spotify, hogy csak néhány fontos darabot említsünk. A tapasztalataink szerint a rendszer a szoftvereket gyorsan betölti, és a futtatásuk során sem jelentkeztek problémák.

Ezt a félkör alakú talpat láttuk már korábban a vállalat más tévéinél Forrás: Origo

Fontos megemlíteni, hogy a modell rendelkezik előzetesen telepített médialejátszó szoftverrel, amelyre az USB porton vagy a hálózaton keresztül juttathatóak el videók, zeneszámok vagy képek. Magyarán elég bedugni a hátuljába egy pendrive-ot, amin ott figyel a film, és máris nézhetjük azt, nem kell semmilyen egyéb külső eszközt csatlakoztatni.

Hang

Az a beépített hangrendszeren látszik, hogy próbálták visszafogni a költségeket, hiszen a magasabb kategóriás, drágább LG tévéktől eltérően az UM7450-be csak két darab, rejtett, egyenként 10 wattos hangszórót építettek. Ez a megoldás pedig csodákra nem képes. A megszólalás fakó, steril és erőtlen egy közepesebb házimozirendszerrel vagy egy soundbarral összehasonlítva. Szóval akinek fontos a dinamikus, erőteljes, élettel teli hangzás, annak muszáj lesz beüzemelnie mellé valamilyen külső audió eszközt. Viszont az is tény, hogy hanghibákat egyáltalán nem tapasztaltunk, tehát aki megelégszik kevesebbel, annak bőven elég lehet az is, amit a tv produkál e téren.

Értékelés és vélemény

Az LG UM7450 bebizonyította, hogy egyrészt igenis van értelme folyamatosan fejleszteni a képalkotási eljárásokat, mert az olyan újabb és drágább technológiák, mint a Nanocell LCD vagy pláne az OLED, valamivel jobb képminőség elérését teszik lehetővé. De az is nyilvánvalóvá vált, hogy e modellnek sem kell szégyenkeznie, mert a képi világ tulajdonképpen itt is rendben van, a színek természetesek, durva hibák nincsenek, a mozgásmegjelenítés pedig szinte hibátlan. Tehát azt nem mondanánk, hogy rossz a végeredmény, csak épp a magasabb kategóriás rokonok valamivel jobbak, de hát ez így is van rendjén. A hangrendszer hozza a kötelező minimumot, az okostévérendszere viszont elit kategóriás.

A nálunk járt 55 inches verzió ára 160 000 forint, ennyi pénzt pedig ez a készülék bőven megér.

Nem is beszélve arról, hogy a karácsony előtti leértékeléseken közel ennyiért akár a 60"-os modellt is megkaphatjuk. Aki tehát nem akar vagy tud vaskos százezreket költeni egy televízióra, annak bátran ajánljuk.
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!