Brazília jövőre Jeruzsálembe költözteti át izraeli nagykövetségét

economy politics Horizontal
Sara Netanjahu, Benjamin Netanyahu és Eduardo Bolsonaro
Vágólapra másolva!
Jair Bolsonaro brazil államfő ígéretét betartva jövőre Jeruzsálembe költözteti át hazája izraeli nagykövetségét - idézte vasárnap este a The Jerusalem Post című lap a brazil államfő fiát.
Vágólapra másolva!

A lap szerint Eduardo Bolsonaro vasárnap Jeruzsálemben mondta ezt a brazil kereskedelmi és befektetési képviselet (Apes-Brasil) megnyitóján, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is.

Sara Netanjahu, Benjamin Netanyahu és Eduardo Bolsonaro Forrás: AFP/Gil Cohen-Magen

"Ahogyan azt az apám mondta, az elkötelezettség még áll. (...) A követséget átköltöztetjük Jeruzsálembe. Ez nem egy rendkívüli dolog. Ennek természetesnek kell lennie. Át akarjuk vinni Jeruzsálembe, de nemcsak Brazília érdekében, hanem hogy példát mutassunk egész Latin-Amerikának" - mondta Eduardo Bolsonaro, aki a kormányzó Szociál-liberális Párt frakcióvezetője a parlament alsóházában, és egyben a nemzetközi kapcsolatokkal és védelmi kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság vezetője is.

Gazdasági oka lehet a késésnek

Jair Bolsonaro államfő egy évvel ezelőtti megválasztása előtt és utána is fogadkozott, hogy átköltözteti a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe, és terrorszervezetnek nyilvánítja a Hezbollah libanoni síita szervezetet. Március végi izraeli látogatása idején azonban csak a kereskedelmi képviselet megnyitását jelentette be. Elemzők szerint a meghátrálás legvalószínűbb oka gazdasági volt, mert a nagykövetség átvitele felbosszanthatja Brazília fontos kereskedelmi partnereit a muszlim világban, márpedig a latin-amerikai állam az iszlám étkezési előírásoknak megfelelő húsok egyik legnagyobb exportőre a világon.

Eddig az Egyesült Államok és Guatemala tette át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, és a The Jerusalem Post úgy tudja, hogy az elkövetkező hetekben várhatóan Honduras is követni fogja példájukat.