8 GHz felett lesz a DDR5 vége

sk hynix ddr5 memóriamodul
SK Hynix 64 GB DDR5-4800 memóriamodul
Vágólapra másolva!
Idén beindul az új memória tömeggyártása a Hynixnél.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban keveset lehetett hallani a DDR5 rendszermemóriáról, és egyértelmű, hogy a technológia idén már nem is fog megjelenni a fogyasztói piacon. Viszont a jövő évtől már új szelek fújhatnak, derült ki az SK Hynix chiptervező és chipgyártó legújabb tájékoztatásából.

SK Hynix 64 GB DDR5-4800 memóriamodul Forrás: AnandTech

A vállalat szerint az idei évben megkezdi az első generációs DDR5 chipjeinek tömeggyártását, előrejelzései szerint 2021-ben már a megrendelt DRAM lapkák 22 százaléka, 2022-ben pedig 43 százaléka ilyen típusú lehet.

A DDR4 és a DDR5 összehasonlítása Forrás: SK Hynix

Az elsőként érkező chipjei 10 nm-es gyártástechnológiával készülnek majd, 2 GB kapacitásúak és 3200-4800 MHz órajelűek lesznek. A gyártópartnerek zömében várhatóan rögtön 4800 MHz-es lapkákra kezdik majd el építeni az első memóriamoduljaikat.

Ezek a 3200 MHz-es DDR4 chipekhez képest 50%-kal gyorsabbak lesznek.

További érdekesség, hogy a DDR5 chipek natívan tartalmazzák a hibakorrekcióhoz szükséges megoldásokat, ami gazdaságosabbá teszi majd a memóriamodulok előállítását. A Hynix persze dolgozik a jövő chipjein is, a következő nagy áttörése a 6400 MHz-es frekvencia elérése lesz, de a cég szerint idővel

eléri majd a 8400 MHz-es órajelet.

A DDR5 fogyasztás tekintetében is jobb az elődjénél, az alacsonyabb feszültség miatt azonos sávszélesség mellett várhatóan 20 százalékkal kevesebb áramra lesz szüksége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!