Orbán Viktor: A magyar kultúra nélkül nem lehet élni

ORBÁN Viktor; FEKETE György
Budapest, 2020. június 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án. Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én hunyt el életének 88. évében. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben. Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én halt meg életének 88. évében.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kultúra

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: ha gyökeret eresztünk a kultúrában, belőle táplálkozunk, belőle merítjük az ihletet, engedjük kibontakozni, akkor "nemcsak megmaradunk, hanem visszaszerezzük, sőt gyarapítani fogjuk mindazt, amit az előttünk járók ránk hagytak".

Orbán Viktor azt mondta, hogy a nekünk rendelt cél felé futni sokféle módon lehet;

vannak akik először hátranéznek, hogy aztán higgadtan, a biztos tudás birtokában előrenézhessenek, és Fekete György ilyen volt.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy neki fiatalon elege volt az évtizedes helyben járásból,

De amikor a nagy rohanásban elbizonytalanodott a horizont, hátranézett, hogy lássa, honnan jönnek, merre érdemes előremenni. Ekkor találkozott a tekintete Fekete Györgyével. És ugyan nem lett belőle azonnal szövetség vagy barátság, "de az idő nagy segítő lehet, ha vissza nem térő alkalomként látjuk a cselekvésre" - fogalmazott a kormányfő.

Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, valamint Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos (elöl j-b) Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Darák Péter, a Kúria elnöke és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j-b). Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt mondta, hogy

Tudták, a magyar kultúra megbízhatóan működő, nagy formátumú, a magyar művésztársadalomnak biztos szellemi hajlékot adó intézmények nélkül nem tudja kibontakoztatni kivételes erejét, ezért az MMA-nak köztestületnek kellett lennie - mondta. Hozzátette: mivel lett kétharmad, belefoglalták az alaptörvénybe is.

Orbán Viktor miniszterelnök virágot helyez el Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök azt is mondta, hogy Fekete György nemzedékének több tagja gyilkos indulatokkal szövetkezett a múltat végképp eltörölni,

de ő azok közé tartozott, akik fáradhatatlanul gyűjtötték és őrizték a magyar nemzeti kultúra évezredes értékeit, mert ez teremti meg a túlélés képességét, és ez a magyarokhoz méltó pozíció, amikor más nemzetek kultúrájával találkozva a világhoz illeszkedünk.

A kormányfő azt is mondta, hogy végül azoknak jutott az új intézmények alapításának feladata, akik életük idejének nagyobb részét a szocializmuson belül élték úgy, hogy azon kívül maradtak.

Orbán Viktor úgy vélte,

De a nagyok alkotásainak, energiájának is kellenek struktúrák, őket túlélő keretek, amelyekből szokás és életgyakorlat lesz - közölte.

A kormányfő hozzátette, hogy ezért alapítottak korábban is iskolákat, múzeumokat, akadémiát, intézményeket, folyóiratokat, egyesületeket, amelyek arra hivatottak, hogy az alkotók és alkotások folyamatosságát és folytonosságát képviseljék.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy ebben a közös építkezésben találkozott Fekete Györggyel, lettek egymás munka- és fegyvertársai.

Orbán Viktor miniszterelnök Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közélet katonáinak a kormányzás az eszköze, amellyel a szellemi, lelki energiáknak lehetőséget teremtenek a megtestesülésre, és ez volt a szövetségük fundamentuma - mutatott rá.

A kormányfő emlékeztetett:

Fekete Györgynél a nemzeti kultúra és a nemzetállam pozícióinak védelme összetartozott, nem tévesztette meg a művészek és a politikusok eszközeinek különbözősége, mert tudta, hogy lényegét tekintve rokonszakmákról van szó, legalábbis Magyarországon.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kultúra harci terep, és

De itt Magyarországon, Fekete György számára ez a harc mást jelentett, olyan küzdelmet, amellyel nem mások ellen, hanem önmagunkért harcolunk,

- fogalmazott.

Úgy vélte, a mi dolgunk, hogy méltó helyre emeljük a gondolatot, az akaratot, a művet, hogy méltó formában, rendben, intézményekben továbbvigyük, hogy a magyarok kulturális teljesítménye egyre csak épülhessen.

Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én halt meg, életének 88. évében.