Vágólapra másolva!
Szombat este Vasas-Debrecen rangadóval indul a Merkantil Bank Liga NB II 7. fordulója. Az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionban az a két csapat találkozik, amelytől a közvélemény elvárja, hogy feljusson az első osztályba.

Az NB I-ből az előző szezonban kiesett Debrecen remekül igazolt. A görög Arisz Szalonikitől hazatért a magyar válogatott balhátvéd, Korhut Mihály, a korábbi válogatott Varga József pedig a Puskás Akadémiát hagyta ott régi-új klubja kedvéért. Rajtuk kívül is olyan játékosok érkeztek, akik korábban már bizonyítottak az NB I-ben, a Paksról igazolt Poór Patrikot, a Kisvárdát elhagyó Tischler Patrikot, vagy az PAFC-tól érkező Sós Bencét sem kell senkinek bemutatni.

A Debrecen keretének a jelenlegi értéke közel 7 millió euró az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt szerint, amelynél az NB I-ben is csak három (MOL Fehérvár, Ferencváros, Budapest Honvéd) klub értékesebb.

Az NB I-ből két éve kiesett Vasas rendesen bevásárolt. A nyári átigazolási időszak egyik nagy szenzációja volt, hogy az NB I-es gólkirály, Radó András elhagyta a Zalaegerszeget, és Angyalföldre igazolt.

Radó András még nem lőtt gólt a Vasasban Forrás: Vasas FC/Facebook

Azonban nem a korábbi ferencvárosi csatár volt az egyetlen nagy név az érkezők oldalán, ugyanis a Vasas megszerezte az újpesti csapatkapitányt, Litauszki Róbertet, vagy éppen a Mezőkövesd két húzóemberét, Silye Eriket és Pekár Lászlót. Pedig Angyalföldön már korábban sem panaszkodhattak a keret erősségére, elég csak Feczesin Róbert, Balajti Ádám, Vernes Richárd, vagy éppen a korábbi Fradi-kapus, Jova Levente nevét említeni.

A Debrecen mögött a Vasas keretének az értéke a legmagasabb, kicsivel több, mint 4,5 millió euró.

Az NB II 2020/21-es szezonjában több csapatnál is reménykednek a feljutásban, erre a papírforma alapján azonban a Debrecennek és a Vasasnak van a legnagyobb esélye. Persze a fölényüket majd a pályán kell bizonyítaniuk a csapatoknak, amelyeknek a keretét elnézve akár az NB I-ben akár a dobogóért is küzdhetnének. Ez eddig lejátszott hat meccset tekintve ezt eddig csak a DVSC-nek sikerült bizonyítania, hiszen Kondás elemér csapata négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a tabella élén áll. A Vasas azonban rendesen beragadt a rajtnál. A piros-kékek csak két meccset nyertek, háromszor játszottak döntetlent, szerdán pedig idegenben kaptak ki a Budaörstől, ez a vereség pedig a tavaly decemberben kinevezett Bene Ferenc állásába került, aki helyett most a másodedzője, a korábbi angyalföldi közönségkedvenc, Tóth András fog irányítani. A 46 éves szakember 1995 és 2009 között – egy egyéves soproni kitérőt leszámítva – 13 évig futballozott Angyalföldön, ahol közel 300 meccset játszott, és visszavonulásáig a csapat kapitánya is volt.

Tóth András, a Vasas szurkolók kedvence Forrás: Vasas FC/Facebook

A találkozó fontosságát mutatja, hogy az angyalföldi klub szurkolói élőképes koreográfiával készülnek a találkozó, Tóth András pedig megígérte a szurkolónak, hogy csapata csúszni-mászni fog a DVSC elleni rangadón,

A DVSC a jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a tabellát a Szolnok előtt, míg a Vasas a tízedik helyen áll. Kondás Elemér, a DVSC edzője szerint az eddigi eredmények még nem mérvadóak.

„Véleményem szerint még néhány mérkőzést játszani kell a csapatoknak ahhoz, hogy kialakuljon az erősorrend. A bajnokság kezdetekor sokan azt hangoztatták, hogy a DVSC és Vasas a feljutás két legnagyobb esélyese, de láthatjuk, a másodosztályban mindenkivel számolni kell, nem lehet senkit sem leírni. Ezt hétről hétre bizonyítja a Haladás, a Szolnok, a Gyirmót és az Ajka is, meglepetés érhet bennünket, ha valaki ellen nem koncentrálunk.

Készültünk a Vasas korábbi mérkőzéseiből, szerintem valami hasonlót játékra törekszenek majd, de elsősorban magunkra kell koncentrálni" – nyilatkozta Kondás Elemér a DVSC honlapjának.

A debreceni csapattal két bajnoki címet és két Magyar Kupát nyerő Kondás Elemérnek nagyon jó emlékei vannak a Vasasról, ugyanis 2011. április 23-án egy Vasas elleni idegenbeli 5-1-es győzelemmel mutatkozott be a Loki kispadján.

Kondás Elemér csapata remekül kezdte az idei szezont Fotó: Polyák Attila - Origo

Pályaválasztóként a Vasas 42-szer fogadta a Debrecent, ezeken a meccseken 18-szor nyert a Vasas, 10 döntetlen született, míg a Loki 14-szer távozott három ponttal Angyalföldről. Azonban ha csak a 2000-es éveket vesszük, akkor a Vasasnak korántsem ilyen pozitív a mérlege, ugyanis 2000 óta 17 Vasas-Deberecen meccset rendeztek az Illovszky Rudolf Stadionban és csak négy Vasas-győzelem született, míg a Loki 10-szer távozott győztesen a XIII. kerületből.

A DVSC és a Vasas rendre gólgazdag meccseket vív egymással. Legutóbb 2018 áprilisában találkoztak a felek még az OTP Bank Ligában. Akkor a Vasas Egerszegi Tamás két góljával és Vit Benes góljával már az 51. percben három góllal vezetett a Nagyerdei Stadionban, ahol Haris Tabakovic hajrában lőtt két góljával csak a szépíteni tudott a Loki.

Merkantil Bank Liga, NB II
Vasas FC – Debreceni VSC
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Játékvezető: Andó-Szabó Sándor
Várható kezdőcsapatok:
Vasas: Jova - Hinora, Litauszki, Csató, Silye – Pekár, Szatmári, Kleisz – Balajti, Vernes, Radó.
DVSC: Zöldesi – Kinyik, Szatmári, Poór, Ferenczi – Sós, Bényei, Bódi, Szécsi – Tischler, Varga K.