Kiszámolták, mekkora bevételtől esnek el az országok évente az adóelkerülés miatt

offshore
A Kajmán-szigetek nem csak nyaralóhelyként, hanem adóparadicsomként is rendkívül népszerűek
Vágólapra másolva!
Minden évben hatalmas összegtől esnek el az országok a multinacionális cégek és a gazdag magánszemélyek adóelkerülései miatt. Egy friss kutatás szerint a kieső összeg mértéke megközelíti az 500 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

A Tax Justice Network (TJN) nevű szervezet egy jelentésében először próbálta meg felmérni, mekkora bevételtől esnek el évente az országok a multinacionális cégek és a gazdag magánszemélyek adóelkerülési gyakorlatai miatt. A kutatás arra jutott, hogy a teljes összeg minden évben nagyjából 427 milliárd dollárt tesz ki – írja a The Guardian.

Az adatok szerint a teljes összeg több mint felét (245 milliárd dollár) a vállalatok adják,

melyek összesen 1380 milliárd dollárnyi profitot realizálnak olyan adóparadicsomokban, ahol a társasági adók vagy nagyon alacsonyak, vagy nem is léteznek.

A Kajmán-szigetek a legnagyobb adóparadicsom a világon Forrás: AFP/Renault Philippe

A magánszemélyek emellett 182 milliárd dollárnyi adófizetést kerülnek el, ahogy összesen több mint 10 000 milliárd dollárnyi pénzügyi eszközt tartanak adóparadicsomokban – teszi hozzá a jelentés.

A kutatás kiemelte, öt országban azonosíthatók a legnagyobb mértékű adóelkerülések, vagyis ezek az államok azok, amelyek a szabályozói környezetükkel a leginkább hozzájárulnak az adókiesésekhez.

Az első a Kajmán-szigetek (16,5 százalékos arányban, vagyis 70 milliárd dollárral), majd következik az Egyesült Királyság (10 százalék, 42 milliárd dollár), Hollandia (8,5 százalék, 36 milliárd dollár), Luxemburg (6,5 százalék, 27 milliárd dollár), valamint az Egyesült Államok (5,5 százalék, 23 milliárd dollár).