Visszatért Németországba egy volt náci táborőr

Friedrich Karl Berger, koncentrációs tábor, őr, Németország
Visszatért Németországba egy volt náci táborőr, akit kiutasítottak az Egyesült Államokból
Vágólapra másolva!
Visszatért Németországba egy náci koncentrációs tábor egykori őre, aki több mint hatvan évig élt az Egyesült Államokban, ahonnan tavaly kiutasították - közölte a német szövetségi rendőrség egyik szóvivője szombaton.
Vágólapra másolva!

A 95 éves Friedrich Karl Bergert nem tartóztatták le, de a rendőrségi kihallgatta, miután megérkezett a frankfurti repülőtérre. Egy memphisi bíróság tavaly februárban úgy döntött, hogy Bergert ki kell toloncolni, mert

az észak-németországi Celle városában vizsgálatot indítottak ellene háborús bűnök elkövetésének gyanújával.

A törvényszék azt próbálta kideríteni, hogy Berger részt vett-e foglyok meggyilkolásában a neuengammei táborhálózat őreként 1945-ben. A férfi azt állította, hogy néhány hétig őrzött ugyan rabokat a holland határhoz közeli Meppen térségében, de sem gyilkosságoknak, sem visszaéléseknek nem volt tanúja.

Az ellene zajló eljárást végül terhelő bizonyíték híján decemberben megszüntették.

A neuengammei táborhálózatot 1938-ban hozták létre. Összesen 106 ezer embert deportáltak a központi és a szatellit táborokba, közülük 55 ezren meghaltak. Többségüket halálra dolgoztatták.

Berger 1959 óta élt az egyesült államokbeli Tennessee-ben.

A férfi azt követően került a nyomozók célkeresztjébe, hogy neve felbukkant a náci korszakból származó dokumentumokon, amelyeket egy a Balti-tengerben elsüllyedt hajón találtak meg 1950-ben.

Az elmúlt években több egykori náci ellen indítottak eljárást. A hónap elején az ügyészség egy százéves német férfi ellen emelt vádat, aki 3518 gyilkosságban működhetett közre, amikor táborőrként tevékenykedett a sachsenhauseni koncentrációs táborban.