Rekordtempóban zajlik az oltás, Magyarország már a második legsikeresebb az unióban

Garay Erzsébet háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával oltja be Zolnai Ferencnét a gyulai Koronella Orvosi Centrumban 2021. március 1-jén.
Vágólapra másolva!
Óriási tempóban halad a magyar oltási kampány, hiszen az Európai Unióban már Magyarországon van lakosságarányosan a második legtöbb beoltott ember, a héten pedig már Magyarország lehet az első a tagállamok között. Az oltottak száma mára elérte az 1 millió 47 ezret, ebből a második oltást 314 485 fő kapta meg. Összesen közel 400 ezer ember kaphat oltást az aktuális (szerdától szerdáig tartó) oltási héten. A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az uniósnak, ugyanis míg három nap alatt a múlt héten Magyarországon a lakosság 2,01%-a jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70%-a.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan zajlik a rendkívül sikeresnek számító magyar oltási program, sorra érkeznek az újabb vakcinaszállítmányok nemcsak nyugatról, hanem a Szputnyik V és a kínai Sinopharm-oltóanyagokkal kiegészülve keletről is,

így az Európai Unión belül egyedülállóként oltanak itthon öt különböző vakcinával (Sinopharm, Szputnyik V, AstraZeneca, Pfizer, Moderna).

A vakcinák beadása az elmúlt néhány napban még a korábbihoz képest is felgyorsult. Március 4-én 77 ezer oltást adtak be, szerdáig (az oltási hét szerdától szerdáig tart) pedig közel 400 ezer ember jut hozzá valamelyik oltóanyaghoz.

Ez a tempó nemcsak az unión belül számít kiemelkedőnek, hanem világszinten is az élmezőnyben helyezkedik el, így a magyar oltási program olyan nyugati országokat előz meg, mint Ausztria, Németország és Franciaország, valamint az európai uniós átlaghoz képest is jóval több vakcinát oltottak el itthon lakosságarányosan.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be a jelenlegi helyzetről. Ebből kiderült, hogy hamarosan Magyarország átveheti a vezetést a tagállamok között lakosságarányosan beadott oltások tekintetében. A miniszterelnök szintén köszönetet mondott az orvosoknak, háziorvosoknak, ápolóknak, egészségügyi szakembereknek és az államigazgatásban dolgozóknak is.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

- jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar kormány sikeressége a vakcináció terén leginkább annak köszönhető, hogy az ország több lábon áll, és ennek szükségességét időben felismerték. Magyarország az uniós tagállamokat több hónappal megelőzve, már a kudarcba fulladt brüsszeli oltási terv előtt új utakat keresett, és már tavaly novemberben előrehaladott tárgyalásokat folytatott az orosz vakcina beszerzéséről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap beszélt arról, hogy Magyarország májusig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, amelyek csak az Európai Unió által szállított vakcinákra építik a védekezésüket.

A miniszter szintén rámutatott arra, hogy a sajtóban megjelent álhírekkel szemben az hazai oltási program egy percre sem állt le.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A mostani helyzetet nem túlzás versenynek nevezni, hiszen a kormány azért küzd, hogy minél hamarabb be tudják oltani a magyar lakosság 60-70 százalékát, hiszen csak így térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

Az már egy ideje látszik, hogy az Európai Uniós közös vakcinabeszerzés kudarca miatt azok az országok jöttek ki jól, amelyek alkalmazkodni tudtak, ahogyan tette ezt Magyarország is.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatójából az derült ki, hogy csütörtökön megkezdődik a katonák és a rendőrök oltása is.