Tizenkét embert fejeztek le iszlamista szélsőségesek Mozambikban

Philippines Battles To Retake City From Islamist Rebels ISIS Islamic Islamist rebels Marawi Maute group Philippine National Police RPSB Regional Public Safety Battalion rebels striking force terror TERRORIST
Government troops walk inside of a NO GO ZONE to search for explosives and firearms left be Islamic rebels in Marawi City in Southern Philippines, June 6, 2017. (Photo by Richard Atrero de Guzman/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Tizenkét lefejezett embert, vélhetőleg külföldieket hagytak maguk után az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek a Mozambik északi részén található, földgázkitermelő városban, Palmában - közölte a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

Pedro da Silva rendőrparancsnok a TVM tévécsatornának szerdán elmondta:

tizenkét embert egy földgázmező közelében megtámadták, megkötözték és lefejezték.

Da Silva állítólag saját kezűleg temette el őket.

Mozambik északi, Cabo Delgado nevű tartományában 2017 óta egyre aktívabbak az Iszlám Államhoz köthető felkelők. Palma ebben a tartományban található.

Az ENSZ úgy tudja, hogy az elmúlt években legalább 2600-an haltak meg és 670 ezren váltak földönfutóvá a fokozódó erőszak miatt.

Iszlám Állam (illusztráció) Forrás: AFP Illusztráció

A térségben humanitárius válsághelyzet alakult ki. Orlando Mudumane, a mozambiki rendőrség egyik szóvivője elmondta: látta a tévéfelvételeket, de az értesülést egyelőre nem tudja megerősíteni. Az ügyben nyomozást indítottak. Az Iszlám Állam saját bevallása szerint ötvenöt emberrel, köztük katonákkal és keresztényekkel végzett a palmai támadás során, egy 60 milliárd dollár értékű földgáz-kitermelési és -fejlesztési beruházás közvetlen közelében.

Bostwana, Malawi, a Dél-afrikai Köztársaság és Tanzánia vezetői csütörtökön ülést tartottak Mozambik fővárosában, Maputóban, hogy választ találjanak az erőszakra. A mozambiki elnökön nagy a nyomás, hogy fogadjon el külföldi segítséget a felkelők elleni közdelemben. Az államfő azt nyilatkozta, hogy kormánya támogatást kért a szomszédos országoktól és a nemzetközi közösség más tagjaitól, ugyanakkor hangsúlyozta, nem akarja kockára tenni Mozambik szuverenitását.