Némi tudatossággal bárki lehet jó biohacker

biohacker, biohacking
Vágólapra másolva!
Hatalmas népszerűségre tett szert Dubajban a biohacking mozgalom, ennek a technológiának a segítségével próbálják az emberek testi és agyi funkcióik felfejlesztését elérni. A részletekről az Euronews számolt be.
Vágólapra másolva!

A lelkesek a biohacking mozgalom „csináld magad" megközelítését követik, és ezáltal életmódbeli változtatásokat hajtanak végre egészségük javítása érdekében.

Szélsőséges esetben ez akár implantátum beültetést és génszerkesztést is jelenthet.

A kritikusok azonban komoly egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek.

Dr. Nasr al Jafari, a DNA Health orvosi igazgatója és funkcionális orvoslással foglalkozó szakembere szerint a 'biohacking' egy olyan szakkifejezés, amelyet az emberek

Sokak számára a hacking egy egyszerű és könnyű módja annak, hogy hatékony változást érjenek el a mindennapi életükben. De vajon tényleg meg lehet-e hackelni a testet?

Dr. Nasr al Jafari elmondta, hogy "sok ilyen beavatkozásnak van szilárd, mechanikai alapja. De mint sok egyéb más téren, itt is gyakran előfordul, hogy emberek ennek mindenféle tudományos alap nélkül veselkednek neki, megtetszik nekik, csak mert látták a médiában, vagy hallottak róla a barátaik körében."

Biohacking Forrás: Shutterstock

Ám például Asim Janjua, a Mamo Pay alapítója, aki saját elmondása szerint már azelőtt biohacker volt, hogy egyáltalán tudta volna, mit jelent ez a kifejezés, kifejtette:

"Úgy gondolom, hogy sok az asszociáció a biohackinggel és a kiegészítőkkel kapcsoltban, ami egyébként jó lehet. De - legalábbis szerintem - ez már a biohacking harmadik szintje. Az első szint számomra az, hogy megfelelően és tudatosan étkezzünk, jó és minőségi ételeket fogyasszunk. A második szint mindezek mellett a jó fizikai aktivitás. Azt hiszem, hogy ez felelősséget rak ránk, hiszen itt nem varázspiruláktól várjuk a jótékony hatások bekövetkezését."

A jégfürdők, az időszakos böjtölés, a szívritmust és a lépéseket számláló hordozható okoskütyük, a kávé helyett a gomba fogyasztása mind olyan gyakorlatok, amelyek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Adódik a következtetés: a biohacking olyasvalami, amit sokan már valóban csinálnak, anélkül, hogy ennek szakkifejezést adtak volna: nyomon követik az alvásukat, a táplálkozásukat, a szívritmusukat és rendszeresen végeznek testedzést.

Azok számára, akik hajlandóak tovább kísérletezni, a tudomány és az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy habár a kockázatok jelentősek, a jutalmak potenciálisan még nagyobbak lehetnek.