Erős vállalati eredmények támogathatják meg a részvénypiacot

covid-19; corona virus; NYC; New York; pandemic; social distance economy Horizontal STATUE FLAG UNITED STATES ECONOMY AND FINANCE STOCK EXCHANGE WALL STREET ILLUSTRATION
People walk past the New York Stock Exchange (NYSE) at Wall Street and the 'Fearless Girl' statue on March 23, 2021 in New York City. - Wall Street stocks were under pressure early ahead of congressional testimony from Federal Reserve Chief Jerome Powell as US Treasury bond yields continued to retreat. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Ezen a héten indul a második negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon, és az elemzők szerint nagyon erős vállalati eredmények támogathatják meg a részvénypiaci szárnyalást. Bőven lesz mire figyelniük a befektetőknek a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Igen erős gyorsjelentési szezonra készülnek a Wall Streeten, ahogy ezen a héten elkezd felpörögni az adatközlés. Az elemzői várakozások szerint az S&P 500 részvényindexen jegyzett vállalatok 65 százalékos profitnövekedésről számolhatnak be a megelőző év azonos időszakához képest.

Itt persze fontos hangsúlyozni, hogy tavaly ugyanekkor a koronavírus-járvány nagyon erősen megütötte a világgazdaságot, vagyis nem meglepő, hogy nagy emelkedésekre készülnek az elemzők.

A feldolgozóipari cégek például közel 570 százalékos profitnövekedésről jelenthetnek, ami egyértelműen annak tudható be, hogy ezeket a vállalatokat különösen keményen érintették a járvány gazdasági hatásai

– írja a CNBC.

Ráadásul a gazdasági talpra állásnak köszönhetően a következő két negyedév is elég erős lesz a várakozások szerint. Bár a növekedési ütem lassulhat, de az elemzők így is kétszámjegyű profitnövekedésekre számítanak a harmadik és a negyedik negyedévben – mondta Callie Bost, az Ally Invest vezető stratégája.

Hatalmas számokra készülnek a Wall Streeten Forrás: AFP/Johannes Eisele

A mostani jelentési szezon azonban a részvénypiac szempontjából is kifejezetten izgalmas lesz. Már csak azért is, mert pénteken az S&P 500 index új rekordot ért el, miután csütörtökön volt egy kisebb lejtmenet. Akkor a piaci szereplők már el is kezdtek azon gondolkodni, hogy akár egy tartósabb negatív korrekció is beindulhat a szárnyalás után.

Végül a mutató 0,4 százalékos pluszban fejezte be a hetet, és az egymást követő hatodik héten tudott pozitív tartományban zárni. Ezzel az S&P 500 idei nyeresége már meghaladja a 16 százalékot.

A jelentési szezont a pénzügyi óriások nyitják majd.

Kedden jelent a nagybankok közül a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs, szerdán a Bank of America, a Citigroup, valamint a Wells Fargo, csütörtökön pedig a Morgan Stanley és a Truist.

A Refinitiv prognózisa szerint a bankszektor nagyon erős számokról jelenthet, és nem véletlen, hogy a nagy pénzintézetek sorra közölték, hogy megemelik az osztalékfizetést, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed stressztesztjén mind a 23 vizsgált pénzintézet jól teljesített.

A bankok jelentései azért is lesznek izgalmasak, mert a csütörtöki eladási hullámot épp ez az iparág vezette, vagyis ha valóban erős számokról jelentenek a cégek, akkor stabilizálódhat a hangulat a Wall Streeten.

Indul a gyorsjelentési szezon Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Más iparágak esetében az esszenciális fogyasztói javak szektora produkálhat még kimagasló, 271 százalékos növekedést, de az energiacégek 225 százalékosra várt felpattanása is igen erősnek ígérkezik. A nyersanyagszektorban 115 százalékos lehet a profitnövekedés, míg a technológiai szektortól csupán 31,6 százalékos bővülést várnak az elemzők. A közüzemi iparág nyeresége emellett 0,9 százalékkal csökkenhet.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy itt nem arról van szó, hogy például a technológiai szektor az elmúlt negyedévben sokkal rosszabbul teljesített volna, mint az energiaipar. A tavalyi évhez képest mért növekedési ütemet ugyanis egyértelműen a bázishatás befolyásolja, vagyis az, hogy az adott területeket mennyire érintette rosszul a járvány tavaly.

Az viszont jól látszik, hogy a legtöbb iparág sikeresen meglovagolja a gazdasági felpattanást.

Ami viszont nagy kérdés lesz, hogy mi történik a vállalatokkal (és a részvénypiaccal), amint a növekedési fellendülés a csúcsra ér, és elkezd lassulni. A CNBC által megkérdezett elemzők szerint ugyanis onnantól sokkal nagyobb mozgások és kilengések (volatilitás) várható. Vagyis bár a következő hónapokban is erős vállalati eredményekre lehet számítani, egyre izgalmasabb lesz, hogy a részvénypiac meddig képes még tartani a jelenlegi lendületet.