Nagyon megsoksasodott a toklász okozta fertőzések, szövetkárosodások száma

kutya, Lady
A toklász eltávolítása fájdalmas, hosszadalmas művelet. Az állat számára rendkívül kimerítő. Ha a toklász a fülbe kerül, átlyukaszthatja a dobhártyát, tönkreteheti a hallójáratot, szembe kerülve vakságot is okozhat.
Vágólapra másolva!
A toklász az egér árpa nevű növény megszáradt kalászának egy darabkája. Jellemzően a fű kaszálása, vágása után hullik le és jelent veszélyt kedvenceinkre. Leggyakrabban a bőr alá jutva és ott tovahaladva, valamint a testnyílásokon keresztül jutnak be és okozhatnak nagy méretű szövetkárosodást. Varga József, a Család utcai kisállatrendelő vezető állatorvosa a közösségi médiában többször hívta fel a figyelmet a toklászveszélyre.
Vágólapra másolva!

Veszélyes, mert megszáradva nem látjuk. Ha a fű nyírására a már felkalászosodott növény esetében kerül sor, a termés szanaszét darabolódva elfekszik a látszólag rendezett gyepen, így az állatok nagyon nagy mennyiségben szedik azt fel. Nem fog látszani a fű közt és bemegy az állat ujjai közé és nem fogjuk észre venni és sokszor csak azt látjuk, hogy az állatka nyalogatja a lábát.

Mit kell tenni? Először is a lábat kopaszra kell nyírni, vigyük el az állatot a kozmetikushoz. Sétálás után mindig nézzük át a jószágot. Ahol látjuk, hogy toklász volt és másnap le van nyírva, na oda nem szabad vinni a kutyust, mert milliárdnyi ilyen ellhullajtott toklász darab lesz és veszélyt jelent. Továbbá, ha hirtelen el kezd prüszkölni, a fejét rázni a kutyus, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha lenyírjuk a toklászt, maradéktalanul el kell tüntetni a lenyírt részeket, mert abból lesz a tragédia és baj.

Rendelőnkbe a héten több kutyus is érkezett toklász okozta sérülésekkel. A toklász az egér árpa nevű növény megszáradt kalászának egy darabkája- tájékoztat a Med. Vet. Állatklinika. Forrás: https://www.facebook.com/Med.Vet.AllatorvosiRendelo/photos/3904073609645786

A toklász eltávolítása fájdalmas, hosszadalmas művelet, az állatok szövetei közé beékelődött növényi maradványokat ugyanis nem minden esetben sikerül elsőre megtalálni és kiemelni, több esetben dunsztos kötéssel, antibiotikumos kúra mellett próbálják elősegíteni a mag távozását. Varga József hangsúlyozta, az állat számára a többszöri próbálkozás rendkívül kimerítő, az idős állatoknál ráadásul komoly veszélyességi faktort jelent, hogy a beavatkozásokat bódításban lehet csak elvégezni, valamint, hogy ha a toklász a fülbe kerül, átlyukaszthatja a dobhártyát, tönkreteheti a hallójáratot, szembe kerülve vakságot is okozhat.

A toklász eltávolítása fájdalmas, hosszadalmas művelet. Az állat számára rendkívül kimerítő. Ha a toklász a fülbe kerül, átlyukaszthatja a dobhártyát, tönkreteheti a hallójáratot, szembe kerülve vakságot is okozhat. Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

A tavaly előtti állapotokhoz képest legalább megkétszereződött, ha nem megháromszorozódott az esetszám

Varga József, a Család utcai kisállatrendelő vezető állatorvosa a közösségi médiában többször hívta fel a figyelmet a toklászveszélyre, amely a fővárosban a késői, illetve a nem megtörtént kaszálás és a nemrégiben bevezetett méhlegelők miatt harapódzott el. A fertőzött területek közelében lakó tulajdonosoknak azt javasolta, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a gazos, toklászos helyeket kerüljék el.

A kialakult helyzetet figyelembe véve egyáltalán nem nevezte túlzásnak a hosszú szőrű kutyák lábainak leborotválását, vagy kutyacipő használatát, hiszen a fertőzés következményei sokkal súlyosabbak lehetnek.

Kiemelte, óriási felelőtlenség az állattartókkal szemben a most kialakult helyzet, remélhetőleg a következő évben elkerülhető lesz a tömeges sérülés.

Varga József kiemeli, érthető, hogy a pusztuló élőkörnyezetünkben a repülőrovarok védelme fontos, hiszen az élelmiszertermelés mezőgazdasági szempontból elképzelhetetlen lenne méhek nélkül. Ugyanakkor véleménye szerint nem a városi talpalatnyi gyepek elgazosodása és nagy mennyiségű toklásszal való fertőzöttsége és elhagyása a megoldás. A vezető állatorvos megoldási javaslatként említette, ha olyan információs portál létesülne, ahol a toklásszal fertőzött területeket be lehetne jelenteni.

(Forrás: Család utcai kisállatrendelő, Pesti srácok, Med. Vet. Állatklinika)