Varga Judit: Eljött az idő Szerbia uniós csatlakozására

Varga Judit
Vágólapra másolva!
A magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson, ezt bizonyítja, hogy a gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. Hatodik alkalommal kerül megrendezésre kormányzati csúcstalálkozó a két ország között, amely ma este veszi kezdetét - írta Varga Judit a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

„Szerbiával könnyen megtaláltuk a közös hangot. Magyarországhoz hasonlóan hisznek a családok támogatásában, a nemzetben és elkötelezetten küzdenek az illegális bevándorlás megállításáért” - írta az Igazságügyi miniszter.

Az afganisztáni válsághelyzet miatt fokozódó migrációs nyomás tovább erősítette Szerbia balkáni szerepét, egyértelműen a régió kulcsországa lett.

A migrációval szembeni fellépéshez elengedhetetlen a Nyugat-Balkán stabilizálása, ez pedig nem valósulhat meg Szerbia európai uniós tagsága nélkül.

- írta Varga Judit.

Szerbia csatlakozási folyamata lassan halad, bár reménykedünk abban, hogy az uniós bürokrácia egy ilyen geopolitikai jelentőséggel bíró ország esetében erőt vesz magán és képes lesz hatékonyan szolgálni a közös európai érdekeket. Sajnos az intézmények ébredése még várat magára.

Mi azonban talpon vagyunk, sikeres tárgyalásokat folytatunk szerb partnereinkkel, mert tudjuk, hogy a jelenleg zsugorodó Európa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az Egyesült Királyság kilépése után egy tagállam-jelöltet is elveszítsen.