Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A legmodernebb Gripenekkel bővülhet Magyarország légiereje

Vágólapra másolva!
A Gripen legmodernebb, E típusváltozatából vásárolhat be a kormány a Magyar Honvédség számára. A Saab egyik magas rangú tisztviselője adott interjút, aki szerint a legújabb vadászgépekkel Magyarország a már üzemben lévő C/D típusú Gripeneket egészítenék ki.
Vágólapra másolva!

Az E jelű típusváltozat és a régebbi, C jelű közt az a különbség, hogy az újabb variáns nagyobb géptörzzsel, jobb hajtóművel, modernebb pilótafülkével és repülési elektronikával, illetve fejlettebb elektronikus harcászati képességgel rendelkezik.

Darabszámról, árakról, felszereltségről még nem áll rendelkezésre információt, az ügylet még tárgyalási szakaszban van 

- tudatta a JANES hírportál.

Már most is úton van egy fejlesztési csomag

A Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy hazánk jelenleg tizennégy darab JAS–39 Gripen vadászbombázót – tizenkét együléses C-t, és két darab kétüléses D változatot – lízingel, ezek egyfelől 2026-ban állami tulajdonba kerülnek, másrészt jövőre négy újabb gép érkezik: a JAS–39C változat „testvérei”. 

Gripen
JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép
Fotó: Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A mostani, újabb tízéves időtartamra megkötött szerződésben a kiképzési együttműködés és a teljes flottaüzemeltetés mellett 

Magyarország a három elérhető modernizációs csomag közül a legnagyobbat rendelte meg.

Ennek köszönhetően hamarosan új hardverelemekkel bővül – a gépek önvédelmi képességét fokozatokkal emelő – elektronikai hadviselési rendszer és a radar, elsődlegesen azonban a fedélzeti számítógépek szerepe változik. 

Több alkalommal frissültek 2006 óta egyre jobb képességű szoftverváltozatokkal a magyar Gripenek. 

A következő újítás lényege, hogy más képet látnak majd a pilóták az előttük lévő három színes kijelzőn. 

A hármas osztatú, színes kijelző mellett a pilóta felszerelésének és fülkéjének további modernizációja segíti a Gripen kezelhetőségét.

 Ezen felül fejlettebb fegyverzet és mesterséges intelligencia is jár a csomaghoz, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a repülőgépek közötti adatátviteli rendszerek modernizációjára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről