Felszállt az első utasszállító gép Kabulból Joe Biden elhibázott kivonulása óta

kabul járat Doha 200 külföldi reptér tálib
Vágólapra másolva!
Felszállt a kabuli repülőtérről csütörtökön az amerikai katonák kivonása utáni első utasszállító gép, fedélzetén kétszáz kimenekített külföldivel, közöttük amerikaiakkal - jelentették a helyszínről az AFP francia hírügynökség tudósítói.
Vágólapra másolva!

A Kabulból Dohába tartó repülőgép az első ilyen járat az amerikaiak által szervezett óriási légihíd óta, amelynek keretében több mint 120 ezer embert sikerült evakuálni a tálibok váratlan augusztusi hatalomátvétele után.

A repülőtéri formaságok elvégzése után

az utasok katari biztonsági őrök felügyelete alatt a kifutópályán autóbuszba szálltak, amely a Qatar Airways katari légitársaság gépéhez vitte őket.

Katar és a szövetségese, Törökország több napja dolgozik a kabuli repülőtér infrastruktúrájának helyreállításán, hogy fokozatosan újra megnyithasson a légikikötő.

Az augusztus végi kaotikus jelenetekbe torkolló kimenekítések után ez nem egyszerű feladat.

Akkor afgánok ezrei zsúfolódtak össze a repülőtér területén abban a reményben, hogy felkerülnek valamelyik, külföldi országok által bérelt járatra. Több afgán vesztette életét, amikor egy felszálló katonai gépbe kapaszkodva a mélybe zuhantak.

Súlyos pusztításokat okozott az az öngyilkos merénylet is, amelyet a repülőtér közelében követtek el, és amelyben 169 afgán állampolgár és 13 amerikai katona halt meg.

Előzőleg csütörtökön egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes közölte az AP amerikai hírügynökséggel:

a tálibok beleegyeztek, hogy mintegy kétszáz nyugati állampolgár elhagyja Kabult, és két nagyon magas rangú tálib vezető segített a távozásukban.

Egy nevének elhallgatását kérő külföldi diplomata szerint a következő napokban további kétszáz külföldi - közöttük amerikai - állampolgár hagyja el Kabult.

Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi járatoknak a közeli napokban várható újraindítása mennyiben oldja meg a tálibok uralma elől menekülni próbáló afgánok tízezreinek problémáját - jegyezte meg az AP.

A tálibok ugyan közölték, hogy mindenki elutazhat, aki érvényes útiokmányokkal rendelkezik, de sokaknak nincs ilyenje.

Mutlak bin Madzsid al-Kahtani katari különmegbízott közölte, hogy a repülőtér radarja ismét működőképes. A hatóságok Pakisztánnal működnek együtt a légtér-ellenőrzés terén.