Gyakorlatozás közben eltűnt egy katonai drón Lettországban

Drón, katonai
A picture taken on March 14, 2017 in the northern Iraqi city of Mosul shows a drone carrying two grenades flying in a test flight by Iraqi forces which aim to use it against Islamic State (IS) group fighters. IS have used small drones to drop explosives on advancing Iraqi forces since they launched the battle to retake the whole of Iraq's second city in October. But now, Iraqi forces have adopted the terrifying tactic, equipping their own remote-controlled devices with 40-mm grenades. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Nagyszabású hadgyakorlat közben eltűnt egy katonai drón Lettországban, a hadsereg a lakosok segítségét kérte a gép megkereséséhez - közölte kedden a LETA hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség idézte Sandra Brale katonai szóvivőt, aki szerint a drón a Namejs 2021 fedőnevű hadgyakorlat közben tűnt el öt nappal ezelőtt, két város, az egymástól körülbelül kilencven kilométerre fekvő Rezekne és Gulbene között.

Brale szerint a drón nem adott jelet, ezért nem is tudják, hogy hol ért földet.

A hadsereg arra kérte a helyi lakosokat és erdészeket, valamint a környéken gombászókat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az ismeretlen tárgyakra, és értesítsék a katonaságot, ha megtalálják a gépet.

A drón 1,4 méter hosszú és 2,8 méter széles, súlya mintegy hat kilogramm, szürke színű.

Katonai bevetések támogatására fejlesztették ki.

Lettországban csaknem tízezer katona részvételével augusztus 30-ától egészen október 3-áig tartják meg az ország egész területén a Namejs 2021 hadgyakorlatot, amelyet összehangolnak a NATO égisze alatt zajló Sudraba bulta (Ezüstnyíl) nemzetközi hadgyakorlattal.