Palkovics László: A kormány kiemelt szempontnak tekinti a környezetvédelmet

PALKOVICS László
Budapest, 2021. szeptember 25. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nemzetközi csarnokának megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány kiemelt szempontnak tekinti a környezetvédelmet, így a gazdaság növekedését is fenntartható módon biztosítja - mondta az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás nemzetközi csarnokának szombati megnyitóján Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!

Palkovics László hangsúlyozta, hogy

az innováció nem zárja ki a környezetvédelmi szempontokat,

hiszen lendületet ad az alkalmazkodáshoz, amit a világ folytonos változása megkövetel.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nemzetközi csarnokának megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország a legutóbbi kihívásokra is megtalálta a választ,

hiszen gazdasági teljesítménye már az idei első fél évben meghaladta a járvány előtti szintet, miközben a világgazdaság a becslések szerint csak 2022 végére lesz erre képes - fűzte hozzá.

A tárca vezetője a fenntartható belföldi növekedést elképzelhetetlennek tartja fejlett technológiára építő, magyar tulajdonú vállalkozások nélkül. Újítási készségük - mint mondta - ma még elmarad az elvárható szinttől, a kormány ezért kiemelten ösztönzi a vállalkozói együttműködéseket az egyetemekkel, kutatóintézetekkel.

A tudomány és a gazdaság együttes ereje jelentősen javíthatja a versenyképességet és az eredmények már látszanak, hiszen Magyarország a válság alatt is előrébb lépett a nemzetközi innovációs rangsorban - tette hozzá.
Palkovics László hangsúlyozta, hogy

a kutatási-fejlesztési támogatások több mint a kétszeresére nőttek 2010 óta, csak az idén 182 milliárd forint a keretösszeg.

A növekedés fenntarthatóságáért sok kihívással kell megküzdeni, és ehhez bátor újításokra van szükség. A miniszter bízik abban, hogy a világkiállításból is születnek olyan ötletek, amelyek közelebb visznek a környezetvédelmi célokhoz.

Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (International Council for Game and Wildlife Conservation - CIC) alelnöke lenyűgözőnek nevezte a világkiállítást.

Elismerően emelte ki, hogy a rendezvény a vadászatot nem önmagában, hanem mint a természetvédelem fontos eszközét mutatja be, amely hozzájárul az élővilág megőrzéséhez.

A nemzetközi szervezet megtiszteltetésnek érzi, hogy részese lehet az erről szóló, három hetes szakmai rendezvénynek, a World Conservation Forum (WCF2021) programjainak a nemzetközi csarnokban - fűzte hozzá.

Jože Podgoršek, Szlovénia mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi minisztere, Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) alelnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Nemzetközi Csarnokának megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. Forrás: MTI/Varga György

Kovács Zoltán, a rendezvény megvalósításáért felelős kormánybiztos a WCF2021 létrehozását azzal indokolta, hogy

szükség van a környezeti-ökológiai tapasztalatok, nézőpontok bemutatására a rendezvényen belül,

hiszen - mondta korábbi szóvivői munkájára utalva - nem elég pusztán jól kitalálni, vagy megvalósítani valamit, el is kell tudni mindezt mondani.

Reményei szerint a következő három hétben a világkiállítás magyar és a külföldi vendégei is tartalmas előadásokat, eszmecseréket hallhatnak a környezetvédelemről, fenntarthatóságról, a megújuló természeti erőforrásokról és más kihívásokról.