Alec Baldwinnak nem is kellett volna használnia a fegyvert, amivel megölte az operatőrt

Horizontal
US actor Alec Baldwin attends DreamWorks Animation's "The Boss Baby: Family Business" premiere at SVA Theatre on June 22, 2021 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Serge Svetnoy, a "Rust" című westernfilm vezető fénytechnikusa és Mamie Mitchell, a film naplóvezetője beperelték Alec Baldwint és a film további producereit a halálos kimenetelű forgatás miatt. Mitchell közleményében hangsúlyozta, hogy "Baldwin úr nem bújhat el" a felelősség elől a forgatáson történtek miatt. A Baldwin által elsütött kellékfegyverben éles lőszer volt, mely megölte a film 42 éves operatőrjét, Halyna Hutchinst, majd a testéből távozó golyó súlyosan megsebesítette a film rendezőjét is. A felperesek állítása szerint Baldwin és a többi producer gondatlanságot követtek el, mert nem vizsgálták meg megfelelően a forgatáson használt kellékfegyvert. A legsúlyosabb vád szerint azonban a film főszereplője és vezető producere annak ellenére húzta fel és sütötte el az éles lőszerrel töltött revolvert, hogy az nem volt szükséges a leforgatandó filmjelenethez.
Vágólapra másolva!

A "Rust" című westernfilm vezető fénytechnikusa, Serge Svetnoy november 10-én pert indított a film több producere ellen is.

Serge Svetnoy által készített selfie a "Rust" című westernfilm forgatásán, ahol mellette Halyna Hutchins, a Baldwin által megölt operatőr látható Forrás: AFP/Handout/Serge Svetnoy

Alec Baldwin főszereplő és a film vezető producere mellett a bírósági iratokban többek között alperesként megnevezték a film kellékesét, Sarah Zachryt, Hannah Gutierrez-Reed fegyvermestert és Baldwin rendezőasszisztensét, Dave Hallst is.

A dokumentumokból kiderül az is, hogy Svetnoy gondatlansággal vádolja az alpereseket, mert állítása szerint nem ellenőrizték megfelelően a Baldwinnak adott éles lőszerrel ellátott revolvert. A perben szintén gondatlansággal vádolja Baldwint is, mert álláspontja szerint használat előtt ellenőriznie kellett volna, hogy nem tartalmaz-e éles lőszert a fegyver, és tartózkodnia kellett volna attól, hogy bárkire is felelőtlenül célozzon.

Arra a megdöbbentő részletre is fény derült a per irataiból, hogy a jelenetben semmi szükség nem volt arra, hogy Baldwin elsüsse az operatőr halálát okozó fegyvert.

A férfi kártérítést követel, mert a történtek következtében munkaképtelenné vált, és elmondása szerint traumát okozott számára a barátja elvesztése. Egy sajtótájékoztatón Svetnoy közölte, hogy a lövöldözés után sikertelenül próbálta életben tartani a vérző nőt, aki végül a karjaiban halt meg.

Nem sokkal Svetnoy bejelentését követően november 17-én Mamie Mitchell, a film naplóvezetője is perbe fogta Alec Baldwint és a film más producereit.

Alec Baldwin a vádak szerint gondatlanságot követett el, és kiderült, hogy a forgatandó jelenetben semmi szükség nem volt arra, hogy fegyvert használjanak Forrás: AFP/Angela Weiss

Mitchell kijelentette, hogy Baldwin nem bújhat el a felelősség elől a filmforgatáson történt halálos baleset és a film rendezőjének a megsebesítése miatt.

A nő beadványa szerint Baldwin nem rejtőzhet a rendezőasszisztense mögé, hogy ezzel próbálja meg megúszni azt a tényt, hogy nem ellenőrizte a halálos sebet okozó fegyvert.

Panasza szerint Alec Baldwin szándékosan és alapos ok nélkül felhúzta és elsütötte a töltött fegyvert, noha a forgatandó jelenet nem követelte meg a fegyver élesítését és elsütését.

Kiderült az is korábban, hogy a film forgatásán a stáb több tagja is panaszkodott a veszélyes, nem megfelelő körülményekre.

A tragédia helyszíne Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

Több olyan incidenst is felidéztek a forgatás során, ahol csak a szerencsével határos módon nem történt tragédia. A halálos fegyver elsülése előtt nem sokkal a szakszervezeti dolgozók elmentek a forgatás helyszínéről.

A munkások a hosszú munkaidőre és egy napokkal korábbi biztonsági incidensre panaszkodtak , ami egy kellékfegyver "két félresikerült lövésével" járt.

Dave Halls rendezőasszisztensre már korábbi forgatásokon is panaszkodtak amiatt, hogy nem tartotta be a biztonsági előírásokat. A film fegyvermestere, Hannah Gutierrez-Reed pedig tavaly a "The Old Way" című western forgatásán előzetes bejelentés nélkül vitt be éles lőfegyvereket a forgatásra, ahol kis híján balesetet okozott miután többször elsütötte ezeket.