Továbbra is garantált az ország földgázellátása

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
A január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére; folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is. Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a magyar tárolókban biztonsággal rendelkezésre áll a téli fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgázmennyiség.

A MEKH számos modellszámítást végez, és azokat rendszeresen aktualizálja az eltelt téli időszak tényadataival. Több különböző hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe véve

a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség és bőséges a biztonsági tartalék is

– derül ki a MEKH közleményéből.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében 2021. október 1-jére az egyetemes szolgáltatóknak jogszabály által meghatározott betárolt földgázmennyiséggel kellett rendelkeznie, ami több mint 2,1 milliárd köbméter földgáz tárolóba helyezését jelentette. Ezen felül amennyiben szükségessé válna, úgy a biztonsági készlet garantálni tudja a lakosság ellátásbiztonságát.

A magyar tárolókban biztonsággal rendelkezésre áll a téli fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgázmennyiség Forrás: shutterstock

A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak (április 1.) kezdete előtt - február közepén - a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50 százaléka, 1,76 milliárd m3 földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában.

Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33%-a van betárolva, ami mellett az import is (jellemzően az orosz féllel kötött megállapodás szerint) és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll.