Amerika nem függ az orosz olajtól és gáztól, ezért Joe Biden szankciókat hirdethetett

Ukrán válság 2022, Joe Biden, bejelentés, orosz gáz és olaj importálásának betiltása
US President Joe Biden announces a ban on US imports of Russian oil and gas, March 8, 2022, from the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC. - The announcement tightens unprecedented economic sanctions punishing Moscow over its invasion of Ukraine. The ban is partly a response to strong bipartisan pressure from Congress, despite the impact the announcement is likely to have on already soaring domestic gas prices. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot. Az Egyesült Államokban elenyésző az orosz gázexport aránya, így az elnök könnyen meghozhatta ezt a döntést. Ráadásul ezzel Európát is erre akarja kényszeríteni, amivel gyengítené az EU-t és növelné saját LNG-gázexportját. Vagyis, miközben a világ felé az áldozatot segítő filantróp szerepét próbálják eljátszani, nekik ez a konkrét gazdasági érdekük.  
Vágólapra másolva!

"Ma bejelentem, hogy az Egyesült Államok az orosz gazdaság fő ütőerét veszi célba. Betiltjuk az orosz kőolaj, földgáz és valamennyi energiahordozó importját" - fogalmazott Biden. "Ez azt jelenti, hogy többé nem fogadjuk az orosz kőolajat az Egyesült Államok kikötőiben, és az amerikaiak újabb erőteljes csapást mérnek Putyin hadigépezetére" - tette hozzá az elnök.

USA betiltja az orosz gázimportot Forrás: AFP/Jim Watson


Biden bejelentette, hogy az újabb szankcióknak "az Egyesült Államokban is meglesznek a költségei". Az elnök úgy fogalmazott: "a szabadság védelme nekünk is pénzbe fog kerülni". Felhívta a figyelmet, hogy a törvényhozás demokrata párti és republikánus képviselői is elfogadták ezt, és egyetértettek abban, hogy "ezt meg kell tennünk".

Hozzá kell tenni,

az Egyesült Államokban jóval kisebb az orosz energiaimport aránya, mint az EU-ban, és az amerikaiak már régóta rá akarják venni az uniós országokat, hogy az olcsóbb orosz gáz helyett a drágább amerikai LNG-t importálják.

Ez a döntés is ezt célozza: az Egyesült Államok ezzel Európát gyengítené. A döntés kizárólag a saját érdekeiknek felel meg.