Egyre gyorsabban merülhetnek majd az új csúcsmobilok

Snapdragon 8 Gen 1
Vágólapra másolva!
A következő csúcslapkák még energiaigényesebbek lehetnek, és az üzemidők tovább romlanak.
Vágólapra másolva!

Az androidos prémium mobilok minden évben melegszenek terhelés és nyári idő hatására, az üzemidejük pedig évről-évre rosszabb, modernebb gyártás és nagyobb akku ide vagy oda. Az aktuális Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 és Samsung Exynos 2200 chipekkel sincs ez másképp, és a szivárgások szerint még tovább romlik majd a helyzet, ugyanis a Cortex-X2 ARM-magok után a Cortex-X3-asok még energiaigényesebbek lesznek.

Hiába a nagyobb teljesítmény, a nagyobb akku és a modernebb gyártástechnológia, állítólag a Cortex-X3 teljesítményfölényéhez 10 százalékkal még rosszabb hatékonyság társul majd.

Snapdragon 8 Gen 1 Forrás: hothardware

A Qualcomm feltehetően éppen ezért dolgozik már a saját processzormagjain, hogy leválthassa az ARM Cortex-X magokat. Erre leghamarabb 2024-ben kerülhet sor. A MediaTek takarékossági okokból marad az ARM mellett, a Samsung sem valószínű, hogy váltana, hiszen a házon belüli Mongoose-projektet 2019-ben feloszlatták. Jelen állás szerint viszont minél drágább egy androidos mobil, annál jobban melegszik és merül... Minderre gyakorlatilag az összes új csúcsmobil tesztjénél panaszkodnak, a Xiaomi 12 szériánál is.