Először nyert afrikai kerékpáros ennyire rangos versenyt - videó

CYCLISME, WIELRENNEN, KOERS, YPRES, GAND-WEVELGEM, Horizontal
Eritrean Biniam Girmay Hailu of Intermarche Wanty-Gobert Materiaux wins before French Christophe Laporte of Jumbo-Visma the men's Gent-Wevelgem - In Flanders Fields cycling race, 248,9km from Ieper to Wevelgem, Sunday 27 March 2022. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER (Photo by KURT DESPLENTER / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem várt forgatókönyvet hozott a Gent-Wevelgem kerékpárverseny: az eritreai Biniam Girmay lett az első afrikai országból származó bringás, aki egynapos tavaszi klasszikuson diadalmaskodni tudott.

Sporttörténelmi eseményeknek lehettünk szemtanúi a 248,8 kilométer hosszú Gent-Wevelgemen. Az egyik legrangosabb, kockaköves utakkal nehezített tavaszi klasszikuson már az sem volt mindennapos, hogy az általában mezőnyhajrát hozó viadalon négy szökevény csatázhasson a győzelemért.

Sporttörténelem: eritreai győzelem a Gent-Wevelgemen Forrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

Az eritreai Biniam Girmay volt a leggyorsabb az utolsó 250 méters sprintben, amivel ő lett az első afrikai kerékpáros, aki tavaszi klasszikuson elsőként halad át a célvonalon.

Az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux alig 21 esztendős fiatal bringása élete legnagyobb sikerét érte el. Christophe Laporte, Dries van Gestel és Jasper Stuyven társaságában kb. 24 kilométerrel a vége előtt lépett el a többiektől, akik már nem érték utol a jól összedolgozó kvartettet.

Girmay a tavaly szintén Flandriában megrendezett országúti világbajnokság U23-as mezőnyversenyében megszerzett ezüstérme után ismét jelezte, hogy ő lehet az, aki az afrikai kontinenst végleg felhelyezi a kerékpársport térképére.