Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO-nak vissza kellene találnia ahhoz a formájához, amiben a szezon első felében volt, hogy sikerrel vegye a Brest Bretagne elleni szombati visszavágóját a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Nagyon nehéz megtalálni azt a pontot, hogy honnan számoljuk a magyar sztárcsapat legújabb időszakát. Az ETO az előző szezonban egy súlyos ferencvárosi vereségnek köszönhetően elveszítette a riválissal szemben a bajnoki címet, ami Danyi Gábor állásába került.

Visszatért a kispadra Ambros Martín, akivel az előző szezon négyes döntőjében pont a mostani rivális Brest ellen hétméteresekkel elveszítették az elődöntőt és végül bronzérmesek lettek.

Ambros Martín az előző szezon utolsó meccseire tért vissza a Győr kispadjára Fotó: Hirling Bálint - Origo

A spanyol vezetőedzővel aztán a 2021-22-es évadban nagyszerűen kezdett az együttes. Első 13 BL-csoportmeccsét megnyerte, és verhetetlennek tűnt. Azonban az utolsó, Vipers Kristiansand elleni találkozón elveszítette 70 meccses veretlenségét a legrangosabb európai kupában.

A négyéves BL-legyőzhetetlenség után mintha valami megtört volna az együttesnél, a játékosok formája elkezdett visszaesni. Ha ez nem lenne elég, akkor a klubelnök Dr. Bartha Csaba március végi távozása nyomán szervezeti átalakulások is folynak az ötszörös BL-győztesnél. A klub elnöke immáron minden idők egyik legkiválóbb kézilabdázója, Görbicz Anita.

Nagyon nehéz lenne megmondanunk, hogy a mezőnyjátékosok közül ki van a legjobb formában, valamint két játékos, Jelena Despotovic és Kari Brattset is gyermekáldás miatt esett ki. Az amúgy pár hónapja még igencsak bőnek számító 20 fős keret az igazán fontos pillanatokra "visszaminősült" átlagos számúvá.

Nincsenek jó formában az ETO világsztárjai, de még így is jó esélyeik vannak a négyes döntőbe jutásra Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi elleni vereség, illetve a Mosonmagyaróvár elleni nehézkes NB I-es sikert követően érkezett el a francia Brest Bretagne elleni negyeddöntős párharc. Sajnos az a támadójáték sem nézett ki jól, amit az odavágón produkált az együttes, de Amandine Leynaud fantasztikus teljesítményével és egy jó védekezéssel sikerült 21-21-re menteni a találkozót.

Mivel ebben a szezonban még él az idegenben lőtt gólok szabálya, ezért a kevés kinti győri találat miatt az ETO-nak nyernie kell ahhoz, hogy bejusson a budapesti négyes döntőbe.

Ami biztató, hogy az Audi Arénában legutóbb 2015. október 25-én kapott ki a Győr a BL-ben.

Akkor a dán FC Midtjylland tudott 26-21-re diadalmaskodni a mieink otthonában.

Pauletta Foppa az egyik legígéretesebb fiatal kézilabdázó a teljes nemzetközi mezőnyben Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Brest csapatának már nem tagja a Győr "mumusa", Isabelle Gulldén, aki előbb a 2016-os BL-döntőben - még bukarestiként - 15 góljával szinte egymaga verte meg az ETO-t, majd a tavalyi elődöntőben is tevékeny szerepet vállalt a Brest sikerében. A svéd irányító már annak a Vipersnek a tagja, amelyik pár hónapja megszakította a Rába-partiak veretlenségét.

Ott van viszont két fantasztikus képességű kapus, Cléopatre Darleux és Sandra Toft - közülük utóbbi a következő szezonban már a győrieket erősíti. A franciák legfontosabb játékosa az a Pauletta Foppa, aki a norvég Henny Reistad mellett a legígéretesebb fiatal kézilabdázónak számít. Az alig 21 éves beállót képességei alapján nem túlzás Heidi Lökéhez hasonlítani, csak a legendánál védekezésben talán még egy fokkal jobb is.

Estelle Nze Minko jó játékára nagy szüksége lenne az ETO-nak szombat délután Fotó: Koncz Márton - Origo

Ha az ő megjátszását sikerül a győri védőknek magakadályozni, akkor könnyebb délutánja lehet a zöldeknek. Ha sikerül Foppát megfogni és támadásban a Stine Oftedal, Veronica Kristiansen, Estelle Nze Minko trióból legalább ketten jó formában játszanak, akkor nem lehet kérdés, hogy az ETO sorozatban hatodik alkalommal is bejut a négyes döntőbe.

A final fournak június első hétvégéjén már nem a Papp László Sportaréna, hanem a közel kétszer akkora MVM DOME ad majd otthont. A magyar kézilabda új otthonában még így is telt ház közeli hangulat lehetne, de ahhoz az ETO-nak mindenképp sikerrel kéne megvívnia a szombaton 16:00-kor kezdődő csatáját.