Kakaóbort készítenek ebben az országban

kakaóbab, kakaó, bor, vörösbor,
Glasses with red wine with cocoa beans on a table during natural chocolate tasting. Red wine glasses on wooden table. Chocolate tasting in a bar
Vágólapra másolva!
A kakaó több évtizede Ghána fő kereskedelmi növénye. A nyugat-afrikai ország a második legnagyobb kakaótermelő és -exportőr a világon (az első Elefántcsontpart), a helyi gazdák pedig újabb és újabb termékeket dobnak piacra, amelyek a sokrétű kakaófa gyümölcséből készülnek.
Vágólapra másolva!

Dr. Harrison Adjimah, a Volta Pincészet alapítója például a fermentált kakaóbabot használja fel boraiban.

- magyarázta a "borász".

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A helyiek a kakaó mellett egyébiránt kesudióból és kávébabból is készítenek vörös- és fehérborokat, valamint gyümölcsleveket.

A bor elkészítése egy újabb hozzáadott érték a ghánai kakaó- és kesudió-termelő iparágak terméséhez, ugyanis a kakaóbor és kakaólé a kakaógyümölcs tejszínéből, a kesudióbor pedig a kesudió gyümölcsének pépéből készül, és mindkettőt általában eldobják a gazdák.

A szakember szerint a gondos erjesztés finom és frissítő desszertborokat eredményez.

Az alábbi képen a pincészet kakaó bora és kakaóból készült gyümölcsleve látható:

Indián recept

A kakaóból való borkészítés egyébként nem újdonság. A legrégebbi ismert feljegyzés Kr.e. 1400-ból származik a közép-amerikai Hondurasból, ahol körülbelül 5-7 százalékos alkoholtartalmú italt készítettek a gyümölcsből. II. Montezuma, a 16. századi mexikói aztékok királya állítólag 50 üveg kakaóbort ivott meg egy ünnepi lakomán.

Egy ghánai farmer a kakaófa sárga gyümölcseit, a kakaóbabokat szüreteli Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A ghánai Volta Pincészet arra törekszik, hogy a standard borkészítés lépéseinek alkalmazásával - a szőlő kihagyásával - prémium kakaó-, kávé- és kesudió-borász legyen.