A kata helyett ezek az adózási formák választhatók

hitel, hitelvállalás, hitel vállalás, hitel ügyintézés, hitel felvétel, ügyintézés, illusztráció
Businessman or lawyer accountant working financial investment on office, using calculator analysis finance document report real estate and home loan insurance.
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés megszavazta kedden a kata átalakítását. A kisadózó vállalkozók tételes adójának új szabályozása megőrzi a pozitívumokat és bezárja a kiskapukat. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára erről a kivételes eljárásban tárgyalt törvényjavaslat keddi vitájában beszélt az Országgyűlés ülésén. Az Origo most összegyűjtötte, hogy a KATA helyett mely más adózási formák választhatóak.
Vágólapra másolva!

Átalányadózás

Amennyiben a korábbi KATA-s vállalkozó egyéni vállalkozó marad, akkor a legvalószínűbb, hogy a továbbiakban a szintén nagyon egyszerű adózást biztosító átalányadózást választja. Ez jelenleg 24 millió forint bevételig érhető el. Az átalányadózás lényege, hogy

a vállalkozónak nem kell költségszámlákat gyűjtenie, hanem a bevétele alapján kell kiszámolni a jövedelmét egy meghatározott költségszint (főszabályként 40%) figyelembe vételével.

Azon túl, hogy viszonylag egyszerű ez az adózási mód,

a legnagyobb előnye, hogy a minimálbér feléig nem is kell adót fizetni éves szinten 1,2 millió forint számított jövedelemig (azaz 2 millió Ft bevételig) teljesen adómentes.

Részmunkaidőben vállalkozók esetében szinte biztos, hogy ez egy nagyon kedvező alternatíva. Ha valaki már adóköteles jövedelmet szerez, akkor az adómentes részt meghaladó jövedelem alapján kell megfizetnie az SZJA-t és a járulékokat. A főfoglalkozású egyéni vállalkozó azonban a társadalombiztosítási járulékot a minimálbér után, a szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után akkor is köteles megfizetni, ha a jövedelme adómentes, ez összesen 66 ezer Ft minimum adófizetési kötelezettséget jelent. Havi 1 millió forint bevételt és költség nélküliséget feltételezve az átalányadózó egyéni vállalkozó összes adóterhelése mindössze 23 százalék. A munkabér adóterhelése –kedvezmények nélkül – jelenleg 41,2%.

Normál szabályok szerint adózás

Ha a költségelszámolás a korábbi KATA-s vállalkozó számára kedvezőbb, választhatja a normál szabályok szerint adózó egyéni vállalkozóvá válást is. A magas költséghányaddal működő, vagy adott esetben veszteséges vállalkozók számára vélhetően ez a legjobb alternatíva, mivel

itt van lehetőség a költségszámlák elszámolására és így adott esetben nagyon kicsi (veszteség esetén 0 forint) adófizetési kötelezettség keletkezik.

A főfoglalkozású vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot legalább a minimálbér után (a szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után) itt is meg kell fizetnie. Havi 1 millió forint bevételt és költség nélküliséget feltételezve az összes adóterhelés 30 százalék ebben az esetben.

Munkavállalóként való munkavégzés

Egyéni vállalkozó esetén elképzelhető, hogy felhagy a vállalkozási tevékenységgel és megjelenik a munkaerőpiacon, ahol a munkaerőpiac jelenlegi helyzete mellett viszonylag gyorsan és nagy valószínűséggel fog tudni munkát vállalni.

Várhatóan sok cég munkavállalóként foglalkoztatja tovább azokat, akiknek korábban csak KATA-s egyéni vállalkozóként volt hajlandó munkát adni. Ennek nagy előnye, hogy a járulékok rendes megfizetése magasabb nyugdíjat eredményez az érintetteknél.

EKHO

Az előadóművészek, színészek, újságírók, operatőrök, díszlettervezők és sok más hasonló szakma képviselői, valamint a sportolók és az edzők továbbra is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, mely szintén egy egyszerű, csökkentett terhekkel működő adónem, ahol (a magánszemélyt terhelő) 15 százalék plusz (a kifizetőt terhelő) 13 százalék EKHO-t kell fizetni a kifizetések után. Az EKHO választása 60 millió forintig is lehetséges, a sportolók esetében ennél is magasabb az összeghatár.

KIVA

A nem egyéni vállalkozók választhatják a növekedést elősegítő KIVA adónemet, vagy választhatják a társasági adó szerinti adózást, esetleg dönthetnek az egyéni vállalkozóvá válás mellett is. A KIVA egyszerűsített adónem, amely kiváltja a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót.

A KIVA mértéke 2022. január 1-jétől csak az adóalap 10 százaléka.

Minden vállalkozásnak kedvező lehet, de különösen azoknak lehet érdekes, amelyeknél a saját maga és a foglalkoztatottjai után kifizetett munkajövedelem nagyobb a nyereségnél, vagy növekedésre fordítják vissza a nyereséget.