Hat rendőr halt meg az Iszlám Állam fegyveresei által Irakban

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam, propaganda, 2015
Vágólapra másolva!
Hat rendőrt megöltek és további hetet megsebesítettek Irakban az Iszlám Állam terrorcsoport fegyveresei - közölték szerdán katonai források.
Vágólapra másolva!

A kedd éjjel Bagdadtól 140 kilométerre északra végrehajtott támadásban 10-15 fegyveres vett részt. Az összetűzés nagyjából egy órán át tartott.

A támadás Szaláheddín tartomány egy olyan térségében történt, ahol a dzsihadista sejtek továbbra is aktívan működnek, és nagy pontossággal, gyakran éjszaka veszik célba a hadsereg és a rendőrség létesítményeit.

Irakban annak ellenére rendszeresnek mondhatók az iszlamista fegyveresek rajtaütései, hogy az iraki vezetés 2017 végén győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett. Egy januárban közzétett ENSZ-jelentés szerint az Iszlám Államnak továbbra is mintegy hat-tízezer harcosa tartózkodik a szíriai-iraki határzónában, amely részben a mai napig is átjárható.

A kép illusztráció Forrás: Twitter

A kistelepüléseket magába foglaló területen kisebb bázisokat és kiképzőtáborokat tartanak fenn, ahonnan szíriai területeket is rendszeresen támadnak. Irakban utoljára 2021 júliusában csapott le az Iszlám Állam, amikor a főváros egyik síita negyedében, egy piacon végrehajtott merényletben mintegy harmincan haltak meg.

A térségben három nagyobb katonai bázist is működtet az iraki kormány, ahol összesen 2500 amerikai és további ezer, a szomszédos országok katonáiból verbuvált katona állomásozik nemzetközi koalíció keretében.