10 százalék felé megy az infláció Ausztriában

tőzsde árfolyam grafikon
Az infláció valójában a pe´nz va´sa´rlo´e´rte´ke´nek rendszeres cso¨kkene´sét jelenti, tehát nem az árutermékek drágulását okozza.
Vágólapra másolva!
Két számjegyű, vagyis vágtató inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt.
Vágólapra másolva!

Ausztria, az euróövezet tagjaként évtizedek óta híres arról, hogy fékezi az árak emelkedését. Az osztrák gazdasági modell pedig Magyarország számára is példa: mind a Magyar Nemzeti Bank, mind pedig a kormány koordináta-rendszerében évek óta az szerepel, hogy mielőbb beérjük nyugati szomszédunk fejlettségi szintjét. A jegybank ennek kapcsán több tanulmányt is megjelentetett.

Vágtató infláció vár Ausztriára a prognózisok szerint Fotó / 123RF

A sógorék jóléti modelljét azonban most beárnyékolja a mindennapokban is érezhető infláció: aki nem hiszi, vásároljon be a szomszédos Burgenland valamelyik hipermarketjében.

De a legnagyobb gondot nem is az élelmiszerárak megugrása okozza, hanem az energiaárak elszállása.

– mondta Josef Baumgartner, a Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet inflációs szakértője a Kurier című lapnak.

Az osztrák statisztikai hivatal gyorsbecslése szerint az infláció júliusban 9,2 százalékos volt. A közgazdász a nagykereskedelmi villamosenergia-árak közelmúltbeli erőteljes emelkedésére alapozta előrejelzését, mondván: azt még korántsem sikerült teljes mértékben áthárítani a fogyasztókra.

Augusztusban a nagykereskedelmi áramárak ugyanis 247 (!) százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

– fogalmazott a szakértő.

Az energiaszolgáltatóknak 2023-tól várhatóan évente kétszer kell majd újraszámolniuk az áraikat az eddigi egyszeri helyett. Baumgartner szerint a kormány által tervezett villamosenergia-árfék nem lesz elegendő az infláció hatékony megfékezéséhez. Ehhez az eddigieknél szélesebb körű kormányzati intézkedésekre lenne szükség, és a gázra, valamint a távfűtésre is ki kellene terjednie – tette hozzá végezetül a gazdasági szakértő.