Elfogyott az üzemanyag a franciaországi Total benzinkutakon

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
Saját intézkedésének az áldozatául esett a világ ötödik legnagyobb olaj- és gázipari társasága, a TotalEnergies - írja cikkében a francia BFMTV.
Vágólapra másolva!

A TotalEnergies szeptember elsejétől a franciaországi Total és Total Access benzinkutakon 20 eurócentes árkedvezménnyel toldotta meg a 30 eurócentes állami üzemanyag ártámogatást. Az összesen 50 eurócentes árkedvezmény miatt a Total töltőállomások forgalma egy hónap alatt 30 százalékkal nőtt, a roham miatt október elejére a nagyvárosi kutak felén elfogyott az összes üzemanyag.

Az emberek megrohamozták a benzinkutakat a kedvezmény miatt. A hiány és a sztrájk miatt elfogyott az üzemanyag a kutakról. Origo

Ezzel egy időben, szeptember 27-én sztrájkba léptek a TotalEnergies franciaországi telepeinek a dolgozói, a munkabeszüntetés részeként a finomítókból és a petrolkémiai központokból nem szállítanak üzemanyagot a töltőállomásokra. Az egy hete kezdődött sztrájk önmagában azonban még nem bénítaná meg az országos kúthálózat ellátását, mert a TotalEnergies két hétre elegendő tartalékokkal rendelkezik, valamint az finomított olajipari termékek importja is folyamatos. Azonban, ha a sztrájk elhúzódik, nem csak a franciaországi Total kutak ellátása szűnhet meg, hanem a viszonteladók, például a hipermarketek saját márkás töltőállomásainak az ellátása is.

Jelenleg a nagyvárosi Total kutak felén fogyott el az összes üzemanyag, a hiány azonban hatalmas keresletet és végeláthatatlan sorokat idézett elő nem csak a még üzemelő Total töltőállomásokon, hanem már a konkurens – és minimum 20 eurócenttel magasabb áron forgalmazó – kutaknál is.

A hiányt nehezíti a kőolajfinomítókban dolgozó munkások sztrájkja is. Forrás: shutterstock

Az üzemanyagok ára pedig ismét emelkedni kezdett. Emmanuel Lechypre gazdasági szakújságíró szerint a helyzet nagyon súlyossá válhat, ha a finomítók dolgozóinak a sztrájkja elhúzódik, és átterjed az elosztási lánc más részeire is, például, ha a sofőrök is csatlakoznak a megmozduláshoz. Lechypre emlékeztet arra is, hogy a még üzemelő töltőállomások területe nem alkalmas autók százainak a fogadására, valamint a kutak üzemanyag-tárolóinak a mérete is csak a normális ütemű kereslet kiszolgálására van kalibrálva.

Ha az árkedvezmény és a munkabeszüntetés miatt a TotalEnergies ellátókapacitása megbénul, akkor az ellehetetleníti a franciaországi üzemanyagellátást.

A Total és Total Access töltőállomások a francia benzinkutak egyharmadát teszik ki, s ehhez adódnak hozzá a TotalEnergies-től vásároló viszonteladók állomásai is. A még üzemelő – egyéb – kutakat pedig az átirányuló hatalmas kereslet béníthatja meg, ha a sztrájk tartóssá válik.

A TotalEnergies dolgozói egyébként a vállalat extraprofitjával megegyező fizetésemelést követelnek. A TotalEnergies ugyanis hatalmas nyereségre tett szert 2022 második negyedévében, soha nem látott mértékben profitált az ukrajnai orosz inváziót követő olaj- és gázáremelkedésekből. A TotalEnergies – leányvállalataival együtt – 35 000 embert foglalkoztat Franciaországban.