Ian lehet az amerikai történelem második legköltségesebb hurrikánja

Ian hurrikán pusztított az USA-ban 
 Hurricane Ian Slams Into West Coast Of Florida GettyImageRank2 Color Image weather Horizontal
BONITA SPRINGS, FL - SEPTEMBER 29: Dakota Waugh, left, and Rylie Brown walk along a sand covered road after Hurricane Ian on September 29, 2022 in Bonita Springs, Florida. The storm made a U.S. landfall on Cayo Costa, Florida yesterday afternoon. Sean Rayford/Getty Images/AFP (Photo by Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A kezdeti becslések szerint a 2022-es Ian hurrikán az Egyesült Államok történetének második legköltségesebb hurrikánja a biztosított káresemények tekintetében. A 2005-ös Katrina azonban továbbra is magasan vezeti a listát.
Vágólapra másolva!

Az USA történetének második legköltségesebb hurrikánja lehet az idei, Ian névre keresztelt vihar. Az első becslések alapján Ian ezzel maga mögé szoríthat olyan komoly károkat okozó hurrikánokat, mint Sandy, Harvey, Maria vagy a tavalyi Ida – derül ki a Statista által közölt összesítésből.

Az Ian hurrikán által okozott biztosított károk ugyanis meghaladják a 40 milliárd dollárt, noha ez az összeg még mindig eltörpül a 2005-ös Katrina által okozott károk mögött.

Azok ugyanis 2005-ben több mint 60 milliárd dollárt tettek ki, 2022-es dollárárfolyamon pedig megközelítik a 100 milliárd dolláros szintet is.

Az amerikai történelem legnagyobb biztosított anyagi kárt okozó hurrikánjai (milliárd dollár az esemény évében és 2022-es árfolyamon) Forrás: Statista.com

Az okozott károk alapján összeállított toplistán olyan hurrikánok találhatók még, mint a 2021-es Ida, a 2012-es Sandy, 2017-ből az Irma, a Harvey és a Maria, valamint 1992-ből az Andrew hurrikán.

Az elmúlt évek leghalálosabb amerikai hurrikánja pedig a 2017-es Maria volt, amely közel 3000 életet követelt, főként Puerto Rico területén.

Az amerikai idő szerint kedd reggelig megerősített adatok szerint Ian eddig közel 100 halálos áldozatért felelős.