Eldőlhetett a dollármilliárdokat termelő fiúbanda sorsa

The 2020 American Music Awards arts culture and entertainment music Horizontal
In this handout image courtesy of ABC South Korean band BTS performs during the 2020 American Music Awards aired from the Microsoft theatre on November 22, 2020 in Los Angeles. (Photo by - / American Broadcasting Companies, Inc. / ABC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Courtesy of ABC" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A dél-koreai BTS fiúegyüttes tagjai letöltik katonai szolgálatukat - közölte ügynökségük hétfőn.
Vágólapra másolva!

A héttagú banda legidősebbje, a 29 éves Csin olyan sokáig halasztotta a bevonulást, ameddig csak tudta, de mivel december végén betölti a harmincat, hamarosan kénytelen lesz a teljes szolgálatot teljesíteni, ami azt jelenti, hogy majdnem két évre eltűnik a közönség szeme elől.

A Hybe dél-koreai szórakoztatóipari cég szerint Csin október végén lemondja halasztási kérelmét, és követi a katonai igazgatóság sorozással kapcsolatos eljárását. Hozzátették, hogy

az együttes többi tagja szintén letölti katonai szolgálatukat.

2013-as bemutatkozása óta pörgős számaik és a társadalmi ügyek melletti kiállásuk világsztárrá tették a BTS-t.

"Mind a menedzsment, mint az együttes tagjai örömmel várják, hogy 2025-ben, katonai szolgálatuk letöltése után újra együtt zenéljenek" - írta egy külön közleményben a Hybe tulajdonában álló Bighit Music, mely közvetlenül intézi a BTS ügyeit.

Dél-Koreában minden 12-28 év közötti egészséges férfinak 18-21 hónapos katonai kiképzésben kell részt vennie a nukleáris fegyverrel rendelkező Észak-Koreával szembeni védekezés jegyében. Vannak azonban olyanok, akik felmentést kapnak, vagy rövidebb ideig kell szolgálniuk, ilyenek többek között az olimpiák vagy az Ázsia-játékok érmesei, valamint klasszikus zenészek, táncosok, akik bizonyos versenyeken nyertek helyezést.

A BTS esetében mindennek azért is különös jelentősége van, mert az elképesztő sikereket elérő együttes évente több milliárd dollárral járul hozzá Dél-Korea gazdasági teljesítményéhez. Azaz ha a katonaság miatt működésüket szüneteltetni kényetelenek, az mérhető kiesést okoz országuk gazdaságában is. Ezt a kérdéskört az alábbi cikkében mutatta be az Origo:

Egyes törvényhozók a BTS-nek is hasonló mentességet kértek.

A BTS júniusban bejelentette, hogy együttesként szünetet tartanak a zenei tevékenységükben, hogy egyéni projektjeikkel foglalkozhassanak, szombaton azonban ingyenes koncertet adtak Púszanban, hogy támogassák a dél-koreai kikötővárost, mely jelentkezett, hogy a 2030-as Világkiállítás helyszíne lehessen.