Eltűnhetnek Európából a 8K felbontású tévék

Drága, milliós, tech, készülék
A Samsung kínálja jelenleg a világ egyik legdrágább és legegyedibb tévéjét.
Vágólapra másolva!
Méghozzá hónapokon belül, túl sokat fogyasztanak az új előírás szerint.
Vágólapra másolva!

Megkezdték a vészharang kongatását a tévégyártók, állításuk szerint amennyiben 2023 márciusában a jelenlegi formájában hatályba lép az Európai Unió tévékre vonatkozó energiahatékonysági előírásának szigorítása, akkor egyszerűen el fognak tűnni az európai piacról a 8K felbontású tévék.

Jövő márciustól elfelejthetik a 8K felbontású tévéket az európaiak, ha nem térnek jobb belátásra az EU szabályozói Forrás: Samsung

A vásárlóközönség figyelmét a TCL és a Samsung kezdték felhívni a helyzetre. Az illetékeseik a FlatpanelsHD munkatársának az IFA 2022 elektronikai kiállításon elmondták, hogy jelenleg egyetlen 8K felbontású tévé sem felel meg a márciustól belengetett energiahatékonysági elvárásnak, sőt: még néhány csúcs 4K tévé forgalmazása is megszűnhet miatta.

A probléma gyökere, hogy javasolt szabályozás a 4K tévékhez meghatározott maximum fogyasztást írja elő a 8K tévéknél is, miközben

azoknak négyszer annyi képpontot kell kivilágítaniuk.

A Samsung szerint vért izzadva talán meg lehet felelni az előírásoknak, de a közeljövőben ez biztosan nem fog megvalósulni, függetlenül a kijelzőpanel (LCD, OLED, microLED) technológiájától. Kerülőutas megoldás volna a szabály kijátszására, hogy gyári alapértelmezett beállítások mellett rendkívül alacsony fényerővel kellene árulni a 8K tévéket, a vevők pedig instrukciók alapján beállíthatnák a „valódi" alapértelmezett fényerőt a beüzemelésükkor, ám ilyen trükközésbe nem szeretnének belebonyolódni a tévégyártók.

A hírek szerint az EU illetékeseit nem hatják meg a gyártók siránkozásai, jelenleg azon az állásponton vannak, hogy oldják meg valahogy a termékeik fogyasztásának elvárt szintre csökkentését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!