Hajtóvadászatot indítottak Svédországban a farkasok ellen

Vágólapra másolva!
A svéd kormány hozzájárult a farkaspopulációt jelentős megtizedeléséhez, aminek a természervédők szerint rendkívül negatív következményei lehetnek.
Vágólapra másolva!

A stockholmi kormány 75 farkas kilövését engedélyezte a 2023-as szezonban,

ami több mint kétszerese a tavalyi számnak, annak ellenére, hogy a tudósok figyelmeztettek, hogy a farkasok száma nem elég nagy az egészséges populáció fenntartásához.

– mondta Kjell-Arne Ottosson, kereszténydemokrata képviselő, a parlament környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

A gazdálkodók szerint 2021-ben több mint 340 juhot ölt meg egy körülbelül 460-ra becsült svéd farkaspopuláció. A vadászok szerint a szarvasokat és kutyákat is rendszeresen megtámadják - írja a The Guardian.

– mondta Gunnar Glöersen, a Svéd Vadászszövetség menedzsere. Az idei évre tervezett vadászat mértéke azonban megriasztotta a természetvédőket, akik szerint

drasztikus következményei lehetnek a farkasirtásnak.

A tudósok szerint az egészséges populáció fenntartásához a Svédországban és Finnországban barangoló farkaspopuláció nem csökkenhet 500 alá, a Svéd Környezetvédelmi Ügynökség szerint pedig legalább 300-ra van szükség a káros beltenyésztés elkerülése érdekében.

A közép- és szélsőjobboldali pártok vezetésével azonban a svéd parlament két éve megszavazta a farkaspopuláció

270-re való korlátozását, míg a Svéd Vadászszövetség még ennél is tovább akar menni, és 150-ig akarta csökkenti a határt.

A populáció 1960-ban a kihalás szélére sodródott, ezért védett fajnak nyilvánították. A szám azonban 20 évvel később újra növekedni kezdett. A gazdálkodók és a vadászok nyomására a kormány 2010-ben ismét engedélyezte a korlátozott éves selejtezést. Az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást indított Svédország ellen. Az idei vadászszezon január elején kezdődött és február 15-én ér véget.