Szamarakból készült étrend-kiegészítőket árul a világ legnagyobb online áruháza

Khartoum, Szudán, áradás, árvíz, időjárás, Afrika
A donkey sits in a pool of water following heavy rain in Sudan's capital Khartoum, on August 13, 2022. (Photo by ASHRAF SHAZLY / AFP)
Vágólapra másolva!
Világszerte egyre súlyosabb kihívást jelent, hogy hatalmas a kereslet a szamarak bőréből készült különleges, zselészerű anyagra. A szamárzselé az állítólagos egészségügyi előnyei miatt népszerű, elsősorban Kínában. Már több ország és vállalat is lépett a szamarak védelme érdekében, az Amazonon viszont továbbra is könnyedén lehet szamárzselét tartalmazó étrend-kiegészítőket vásárolni. Most egy kaliforniai szervezet jogi úton támadta meg az e-kereskedelmi óriást.
Vágólapra másolva!

Évente több millió szamarat vágnak le és nyúznak meg, hogy előállítsák az egyes étrend-kiegészítőkben használt, úgynevezett szamárzselét. A közismertebb nevén ejiao az állítólagos egészségügyi előnyei miatt sok helyen rendkívül népszerű.

A nagy kereslet azonban nemcsak megtizedeli a globális szamárpopulációt, de az állatokkal szembeni egyre brutálisabb bánásmódhoz vezet.

Olyannyira, hogy – miként arról az Origo is beszámolt – számos afrikai országban már betiltották a szamarak kereskedelmi célú vágását, amely korábban fontos exportpiacokat szolgált ki.

Az Egyesült Államokban több kiskereskedelmi óriás (mint a Walmart és az eBay) már elkötelezte magát, hogy kivonja a forgalomból az ejiao-t tartalmazó termékeket,

az Amazonon viszont továbbra is széles körben árulják az ezt az összetevőt tartalmazó, ehető árucikkeket.

Annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban több petíció is kérte, hogy a vállalat hagyjon fel az értékesítéssel – írja a Wired.

Most pedig egy szervezet jogi lépést is kezdeményezett az ügyben. A múlt héten az Evans & Page ügyvédi iroda nyújtott be panaszt Kaliforniában az Amazon ellen, a Center for Contemporary Equine Studies nevű nonprofit szervezet nevében.

A központ ugyanis úgy látja, az Amazon értékesítési gyakorlata nemcsak ízléstelen, de törvénytelen is.

A panasz az 1998-ban elfogadott kaliforniai állatjóléti törvényre hivatkozik. Ez ugyanis megtiltja a lóhús emberi fogyasztásra történő értékesítését, azzal az indokkal, hogy a lovak, akárcsak a kutyák és a macskák, nem élelmezési célú állatok, vagyis hasonló védelmet érdemelnek.

A szamárzselé értékesítése miatt támadják az Amazont egy kaliforniai bíróságon Forrás: shutterstock.com

A központ azzal érvel, hogy a törvény értelmében a lóhús fogalmán bármely lóféle húsa (illetve az állat bármilyen más része) érthető, tehát a szamarakat is védelem illeti meg.

A Wired magazin megkérdezett egy, az ügyben nem érintett kaliforniai jogászt, aki 30 éve foglalkozik állatjogi kérdésekkel. Bruce Wagman úgy látja, bár a Központ logikus érveket hoz fel, nem biztos, hogy egy bíró elfogadná a panaszt.

A lóhús fogalma ugyanis nincs pontosan definiálva a jogszabály szövegében

– tette hozzá. A jogász hangsúlyozta ugyanakkor, a jogszabály szellemisége egyértelműen azt hivatott megakadályozni, hogy lóféléket (beleértve a szamarakat is) vágjanak le emberi fogyasztás céljából.

A panasz mindenesetre azt követeli, hogy az Amazon azonnal állítsa le az ejiao-t tartalmazó termékek értékesítését. Ha pedig a bíróság úgy találja, hogy az Amazon megsértette a törvényt, minden egyes eladás után bírságot szabhat ki a vállalatra.

Az eset egyébként nem lenne egyedülálló az Amazon történetében.

2018-ban három kaliforniai megye ügyészei vádolták meg a társaságot azzal, hogy megsértette a hízott libamáj (foie gras) értékesítését tiltó 2004-es állami törvényt. Az Amazon végül egy egyezség keretében beleegyezett a hízott libamáj kaliforniai értékesítésének leállításába, és 100 ezer dolláros bírságot fizetett.