Drámai átalakuláson megy át a Vénusz, megváltozhat az egész bolygó

Vénusz
A Vénusz egyik koronájának környéke (művészi kép)
Vágólapra másolva!
Választ találhattak a Vénuszt övező egyik nagy rejtélyre; kiderült, hogy veszít a bolygó jelentős hőmennyiséget. Eközben a bolygó felszíne drasztikusan átalakul.
Vágólapra másolva!

A Vénusz méretét tekintve nagyjából akkora, mint a Föld, a hasonlóságok azonban itt véget is érnek. Bolygónk pokoli „ikertestvére" ugyanis élhetetlen világ, brutális hőmérséklet és nyomás tapasztalható a felszínén, amelyet még a legstrapabíróbb kutatóeszközeink sem bírnak elviselni. Régóta rejtélynek számított, hogy mi okozza a Vénusz hőveszteségét. Egy új kutatás szerint a válaszokat a bolygó talajában kell keresni.

A Föld hővesztesége szorosan összefügg a tektonikus lemezekkel. A hő a Föld forró magjából a köpenybe és végül a legkülső rétegbe, a litoszférába áramlik, és közben lehűl. Ez a konvekció (hőáramlás) hajtja a tektonikus folyamatokat a felszínen.

Az egyetlen probléma, hogy a Vénusz nem rendelkezik tektonikus lemezekkel, így ez a magyarázat nem alkalmazható a szomszédunkra.

Egy új tanulmány 65 ún. koronát vizsgált. A koronák kör alakú geológiai képződmények, nagy számban megtalálhatók a Vénuszon. Az eredmények alapján a koronák környékén a litoszféra sokkal vékonyabb volt, mint az égitest más részein.

A vékony, alig 11 kilométer vastag litoszféra pedig értelemszerűen több hőt enged ki a bolygó belsejéből.

A Vénusz egyik koronájának környéke (művészi kép) Forrás: NASA/JPL-Caltech/Peter Rubin

Átalakuló felszín

Az elmúlt évek során egyre több bizonyíték mutatott rá arra, hogy a Vénusz geológiailag sokkal aktívabb, mint gondolták, az átalakulásban pedig a koronáknak nagy szerepe van. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Vénusz a régmúltban egészen máshogy nézett ki, a változás pedig ma is zajlik.

A vizsgálat során a Magellán-misszió 1989 és 1994 között gyűjtött adatait nézték át. A bolygót radar segítségével térképezték fel, amely képes volt áthatolni a Vénusz felszínét eltakaró sűrű felhőrétegen. A NASA következő küldetése, a VERITAS során várhatóan újabb információkat szerezhetünk a közeli bolygóról.

A VERITAS-küldetés a Vénusz felszínét térképezné fel Forrás: NASA/JPL-Caltech

A VERITAS űrszonda a bolygó körüli pályáról fogja vizsgálni a Vénusz felszínét. Képes lesz beazonosítani a geológiailag aktív területeket és alaposabban fel tudja majd térképezni a litoszféra vastagságának változásait. Az adatokból a tudósok meg fogják tudni állapítani, hogy a vulkanizmus valóban eléggé „puhává” teszi-e a litoszférát ahhoz, hogy annyi hőt veszítsen, mint a Föld, vagy esetleg más folyamatok is lehetnek-e a háttérben.